Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 26 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Overstappen wordt helse klus voor invaliden

Reizigers die slecht ter been zijn wachten helse tijden op het Amstelstation in Amsterdam. Cliëntenbelang vreest dat het belangrijke knooppunt voor hen straks ontoegankelijk wordt.

Cliëntenbelang heeft namelijk van de omgevingsmanager Amstelstation vernomen dat de kans klein is dat er een (tijdelijke) personenlift komt tijdens de verbouwing.

Het gaat om een lift van het niveau van de stationshal naar het nieuwe tram- en busstation. In de definitieve situatie is wél voorzien in een lift. De tijdelijke situatie duurt hoogstwaarschijnlijk twee tot drie jaar.

”Vanaf oktober zullen alle bussen en trams beneden staan. Wij vinden het volstrekt onbegrijpelijk dat één van de belangrijkste OV-knooppunten van Amsterdam en omstreken misschien gedurende drie jaar voor mensen met een mobiliteitsbeperking ontoegankelijker wordt dan het nu is”, zegt een woordvoerder van Cliëntenbelang.

Slecht alternatief

”De overstap van trein en metro op bus en tram, en de bereikbaarheid wordt voor hen ernstig bemoeilijkt of zelfs onmogelijk. De moeilijk begaanbare omweg van ongeveer 200 meter met een hoogteverschil van minimaal 4 meter is een slecht, ontoegankelijk alternatief. ”

In een brief wijzen de belangenbehartigers ProRail erop dat het ontbreken van een lift in strijd is met de Wet Gelijke Behandeling Chronisch Zieken en Gehandicapten, Gezien de investeringen die ProRail op dit moment doet in het toegankelijk maken van de stations kunnen wij deze handelswijze ook niet goed plaatsen.

Er zijn volgens Cliëntenbelang voldoende voorbeelden te geven van toegankelijke stationsomgevingen tijdens verbouwsituaties, inclusief liften. Zo is station Zaandam tijdens de verbouwing toegankelijk gemaakt, zónder dat er al wettelijke verplichtingen waren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Overstappen wordt helse klus voor invaliden
Sluiten