Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 20 jan 2015
Leestijd: 3 minuten

EO in Metro met ‘Pooier zoekt onderdanige slet’

De Evangelische Omroep hoopt dinsdag in Metro in strijd tegen pooiers de aandacht te trekken door harde advertentieteksten. Op de voorpagina prijkt een tekst over pooiers en sletten – zie foto – als voorproefje op de derde aflevering van Jojanneke (van den Berge, red.) in de Prostitutie.

Lees ook: Jojanneke zou alle prostituees wel willen redden.

Van den Berge spreekt dinsdagavond undercover enkele pooiers, terwijl zij zich voordoet als beginnend prostituee. Een van de pooiers heeft meer dan honderd meisjes aan het werk gehad.

Hoognodig

De EO wil dat de aandacht voor gedwongen prostitutie niet stopt na vier weken ‘Jojanneke in de Prostitutie’. In Metro stelt de omroep dinsdag daarom de vraag: ,,Wordt het niet hoognodig tijd voor een keihard pooierverbod?"

Hierbij de volledige advertentietekst:

‘Teksten als ‘Dominante pooier zoekt onderdanige hoer’ vind je overal’

‘Zoek voor gebruik en verhuur: zaadgeile amateurhoer’. ‘Dominante pooier 30/m zoekt lustgerichte meid. Een vrouw als hulpje om enkele dames aan het werk te zetten, houden, geld ontvangen, groentjes weg wijs te maken achter de raam, verhuur, gezelschap. Ik bezit zelf enkele ramen.’

Seksbaas

Het lijkt misschien een grap, maar deze ‘Pooier zoekt slet’-advertenties bestaan echt en zijn makkelijk te vinden op verschillende Nederlandse seks sites. Wie als pooier zijn geld wil verdienen aan vrouwen plaatst met gemak en helemaal legaal een berichtje als: ‘Ik zal je opleiden tot zaadslet. Al jouw gaten moeten beschikbaar zijn. Ik zet je in voor feestjes, car dates, seks jobs in leegstaande privé huizen, gangbangs, eventueel pornofilms. Single is vereist, geen gedoe met verantwoording. Groet, jouw seksbaas.’

Undercover

Presentatrice Jojanneke van den Berge is nieuwsgierig naar de mannen achter deze advertenties. Voor de vierdelige serie Jojanneke in de prostitutie besluit ze zich voor te doen als beginnend prostituee, en spreekt undercover met een paar van hen af. Wie zijn deze pooiers? Hoe gaan ze te werk en hoe pakken ze de meisjes in? Welke vrouwen gaan in op de avances van deze vaak nog behoorlijk charmante mannen ook?

Werven

Ondanks dat gedwongen prostitutie topprioriteit heeft in Nederland, blijkt het choquerend gemakkelijk voor pooiers en loverboys om hier hun gang te gaan en openbaar vrouwen te werven om aan hen te verdienen. Een van de pooiers die Jojanneke ontmoet heeft inmiddels meer dan honderd meisjes voor zich aan het werk gehad. ‘Voor ik 35 ben wil ik met pensioen’, zegt hij.

Huismoeders

Hij wil Jojanneke eerst voor niks ‘inwerken’, zodat ze ‘daadwerkelijk durft’. Anderen werken weer het liefst met ‘huismoeders in geldnood’. ‘Vrouwen waar de deurwaarders het hele huis hebben leeggehaald. Eentje trof ik met haar twee kinderen in een leeg appartement met alleen nog een koelkast. Dus ze moet.’ Een derde pooier vertelt: ‘De klanten zijn meestal getrouwde mannen tussen de dertig en de veertig, normale mensen. Maar sommigen zijn niet helemaal wijs in hun hoofd. Het is niet een of ander sprookjesverhaal.’

Verstrikt

Wat zijn de risico’s van dit soort advertenties en de mannen erachter? In wat voor web raak je als meisje verstrikt? En als we in Nederland willen dat prostituees zelfstandige ondernemers zijn, wordt het dan niet hoognodig tijd voor een keihard pooierverbod?

Zie het antwoord op deze vragen dinsdagavond in Jojanneke in de Prostitutie, 22.00 op NPO 3.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
EO in Metro met ‘Pooier zoekt onderdanige slet’
Sluiten