Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Nieuws 5 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Betaalde P+R minder in trek

De betaalde P+R stuit op verzet van gebruikers. Zij zoeken naar alternatieven om de auto toch gratis te stallen.

Minder volle parkeergarages en mokkende reizigers. De betaalde P+R stuit op verzet van gebruikers. Sinds dit jaar moet er voor een dag parkeren twee euro worden betaald bovenop de reiskosten van het openbaar vervoer. De toeslag geldt voor de P+R-locaties Slinge, Prins-Alexander en Kralingse Zoom. Volgens de gemeente is er bij het laatstgenoemde station op de eerste werkdag in januari een terugloop van ruim 15 procent te zien in vergelijking met 1 december 2014.

Weerstand

„Door 2 euro per dag te vragen wordt het gebruik ontmoedigd,” stelt Marjan Peltenburg uit Gouda. Meerdere keren per week reist ze van haar woonplaats naar Rotterdam om de auto dan neer te zetten bij Kralingse Zoom. „Vanuit het Erasmus Medisch Centrum, waar ik moet zijn, moedigen ze het gebruik van de auto niet aan, vandaar dat ik ’m hier neerzet en dan overstap op de metro. Nu daar extra kosten aan verbonden zijn ben ik op zoek naar andere alternatieven. Het telkens betalen van twee euro gaat toch in de papieren lopen. Misschien dat ik de auto nu wel bij station Oosterflank neerzet.” Volgens Peltenburg denken er meer mensen zo over. Ze wijst op lege parkeervakken. „Ik heb het idee dat het hier rustiger is.”

Rustiger is het ook bij de parkeerfaciliteit rond metrostation Slinge. „Ik was eerlijk gezegd verbaasd dat ik vanochtend zo kon doorrijden. Normaal gesproken sluit je aan in een rij van vier á vijf auto’s en is het dringen geblazen voor een plek,” vertelt de 22-jarige Elise van den Heuvel uit Barendrecht. Ze snapt niet waarom de gemeente de ‘succesformule’ heeft gewijzigd. „Het is jammer. Zeker omdat het op deze manier zo goed geregeld was.”

Helpen

Woordvoerder Fred Marree van Stadsbeheer hoort ook andere geluiden. „Het is zeker niet zo dat iedereen enthousiast is, maar de collega’s die afgelopen weekend op de stations hebben gestaan horen mensen ook zeggen dat ze het bedrag van twee euro mee vinden vallen.” Nog tot vrijdag staan er voorlichters op de drie stations om mensen te helpen. „Het is toch een extra handeling die mensen moeten doen, daar helpen wij bij,” aldus de voorlichter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.