Commerciële redactie
Commerciële redactie Gesponsord 10 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Eropuit in eigen land: zeven mooie steden voor een stedentrip

Ben je op zoek naar een onvergetelijke stedentrip? Nederland heeft veel meer te bieden dan alleen Amsterdam. Van historische steden tot bruisende studentensteden en charmante provinciehoofdsteden. We lichten zeven bestemmingen in Nederland uit die echt de moeite waard zijn voor een (korte) stedentrip.

We zetten een paar steden op een rij.

Zeven mooie steden voor een stedentrip

Ontdek hofstad Den Haag

De politieke hoofdstad van Nederland is natuurlijk een stad vol geschiedenis en cultuur. Hier tref je niet alleen de Tweede Kamer, maar ook het beroemde Vredespaleis, het Mauritshuis en Madurodam. Al kun je natuurlijk een wandeling maken door de prachtige paleistuinen van Paleis Noordeinde. Bovendien kun je een stedentrip naar Den Haag ook combineren met een dagje strand. Scheveningen is namelijk de ideale strandbestemming. Maak hier een lekkere wandeling over het strand, waai lekker uit, doe een drankje in een strandpaviljoen of bezoek De Pier. Zoals je merkt, een stedentrip naar Den Haag biedt ontzettend veel mogelijkheden zoals overnachten in één van de vele hotels in Den Haag.

Verken de historische binnenstad van Maastricht

Voor een (romantische) stedentrip zit je in Maastricht goed. Wandel over het gezellige Vrijthof, zoek een terrasje en geniet van een drankje met daarbij en goed gevulde borrelplank. Al kun je natuurlijk ook gaan voor een heerlijk stuk Limburgse vlaai. Een wandeling langs de Maas, die midden door de stad voert, is natuurlijk ook een must als je toch in Maastricht bent. Aan bezienswaardigheden ook geen gebrek in de stad, zo kun je naar het Bonnefanten museum, de Dominicanen boekhandel en de Onze Lieve Vrouwebasiliek. Shopliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Wyck, een van de gezelligste wijken in Maastricht. Hier tref je sfeervolle straatjes, authentieke boetiekjes en hippe hotels in Maastricht.

Ontspan in Tilburg

Voor moderne kunst, gezelligheid en ontspanning zit je in Tilburg goed. Bezoek bijvoorbeeld het Textielmuseum en leer alles over de textielindustrie. Of verken de vele hippe winkels, cafés en restaurants die de stad te bieden heeft. Vanuit Tilburg is een uitstapje naar de Efteling ook snel gemaakt. De Wereld vol Wonderen ligt namelijk op maximaal een halfuur rijden van de Brabantse stad. Voor een dierentuin hoef je overigens ook niet al te ver te rijden. Met ongeveer twintig minuten rijden ben je bij Safaripark Beekse Bergen.

Er gaat niets boven Groningen

Als je op zoek bent naar een stad die bruist van de energie en de gezelligheid, dan zit je goed in studentenstad Groningen. Tijdens je stedentrip naar Groningen kun je vele bezienswaardigheden ontdekken, zoals de Grote Markt en het Groninger Museum. Bij je citytrip naar Groningen mag een bezoek aan de Martinitoren natuurlijk ook niet ontbreken. Als je naar de studentenstad komt, dan zie je d’Olle Grieze, die uitkijkt over het centrum, al ver boven de stad uitsteken.

Stedentrip in eigen land

Breng een bezoek aan Hanzestad Zwolle

Net als Groningen is Zwolle ook een studentenstad die veel gezelligheid kent. Wandel door de historische binnenstad of geniet van een drankje op het terras. Een echte aanrader bij een bezoek aan Zwolle: Museum de Fundatie, met een aanzienlijke collectie beeldende kunst van onder meer Picasso, Van Gogh en Mondriaan. Bovendien is ook de buitenkant van het museum gewoon iconisch te noemen. De beklimming van de Onze Lieve Vrouwetoren, ook wel bekend als ‘De Peperbus’ mag natuurlijk ook niet ontbreken. Om de top te bereiken moet je wel 236 treden overwinnen, maar eenmaal boven zal je merken dat het dan echt de moeite waard was. Als je tijdens je citytrip even weg wil van het stadse, dan kun je naar Park de Wezenlanden. Dit is het grootste park van Zwolle en je kunt hier lekker wandelen of gewoon even helemaal tot rust komen.

Laat je verrassen in Leeuwarden

In 2018 was Leeuwarden nog de culturele hoofdstad van Europa en dat was niet voor niets. Met zijn rijke geschiedenis, moderne architectuur en bloeiende culturele scene is Leeuwarden een stad die barst van de creativiteit en innovatie. Ga museumhoppen, ontdek de historische binnenstad met zijn grachten en oude panden en neem een kijkje bij de Oldehove, ook wel bekend als de Toren van Pisa van Leeuwarden. Waarom? Dat zie je dan vanzelf.

Struin door de straten van Nijmegen, de oudste stad van Nederland

Last but not least: Nijmegen, de oudste stad van Nederland en een bruisende cultuurstad. Misschien ken je de stad vooral van de Nijmeegse Vierdaagse, maar een stedentrip naar deze Gelderse stad is echt de moeite waard. Bij een bezoek aan Nijmegen voel je de energie en merk je de gezelligheid van de terrassen en de hippe hotels. Maak een stadswandeling en ontdek historisch Nijmegen aan de hand van diverse bezienswaardigheden, zoals de Stevenskerk. Wat ook niet mag ontbreken bij een bezoek aan Nijmegen is een wandeling door het prachtige Kronenburgerpark, waarbij je lekker tot rust kunt komen. Als je dol bent op shoppen dan kun je je uitleven in de Lange Hezelstraat, de oudste winkelstraat van Nederland, waarna een hapje en drankje op een van de gezellige terrasjes natuurlijk niet mag ontbreken.

Heb je genoeg inspiratie opgedaan voor een mooie stedentrip in Nederland of wil je toch wat anders? Ga dan op ontdekkingstocht door een van de vele mooie steden die Nederland te bieden heeft.

Meer artikelen over reizen vind je hier.

In samenwerking met Voordeeluitjes.nl