Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 13 jan 2024
Leestijd: 7 minuten

Geld maakt (niet) gelukkig: ‘Ik heb 110.000 euro opgebouwd’

Waar de één vindt dat geld moet rollen, blijft de ander herhalen dat je geld maar één keer kunt uitgeven. En als we eerlijk zijn; wat blijft er dan over van het gezegde ‘geld maakt niet gelukkig’? Vandaag: de 25-jarige Hein, die boer, maar ook orthopeed in opleiding is.

Naam: Hein
Beroep: boer en orthopeed in opleiding
Woonsituatie: bij zijn ouders op de boerderij
Netto maandsalaris: 3500 euro

Geld maakt (niet) gelukkig

„Ik ben geboren op de boerderij. Mijn vader is varkensboer en mijn ouders hebben mij altijd opgevoed om boer te worden. Tot mijn 18e heb ik eigenlijk ook gedacht dat dat zou gebeuren. Maar ik heb ook gezien hoe hard je daarvoor moet werken. Mijn broer wilde ook boer worden en hij draait nu de boerderij. Ik ben inmiddels op zoek gegaan naar iets makkelijkere manieren om geld te verdienen. Geld is een belangrijke drijfveer voor mij.”

Je bent orthopeed in opleiding en boer. Hoe combineer je die twee?

„Elke maandag werk ik nog steeds op de boerderij, maar niet op onze eigen boerderij. Mijn broer verhuurt mij zogezegd aan een andere boerderij. Van dinsdag tot vrijdag werk ik dan in het revalidatiecentrum. Ik ben heel handig en vrij creatief. Door die twee dingen te combineren kwam ik uit bij orthopedie.”

„Toen heb ik allerlei open sollicitaties verstuurd en ben ik eind 2020 uiteindelijk aangenomen. De orthopedie-opleiding werd al jaren niet gegeven op mbo-niveau, maar er zijn wel nieuwe mensen nodig. Mijn werkgever heeft toen maar mensen van de straat aangenomen; intern werd ik opgeleid en ik werk onder supervisie. Inmiddels is de opleiding toch weer gestart en ben ik daar afgelopen zomer mee begonnen. Qua ervaring heb ik al drie jaar op zak, maar straks heb ik ook een gecertificeerd diploma.”

Geld is inmiddels een drijfveer. Hoe ben jij financieel opgevoed?

„We hebben jaren gehad op de boerderij dat het niet goed ging. En we gingen bijvoorbeeld nooit op vakantie. Niet per se omdat dat financieel niet kon, maar omdat we de boerderij niet alleen wilden laten.

En uiteten gaan deden we ook niet. Eigenlijk kon – en kan – ik daar heel goed mee leven. Ik vond dat nooit lastig. Ik vond de boerderij mooi zat. En hoe ouder ik werd, hoe blijer ik ben met de vrijheid op de boerderij. We leven op drie hectare grond. Als ik ooit zelf een huis koop, wordt dat waarschijnlijk een rijtjeshuis of twee-onder-een-kap. Die realiteit wil ik niet onder ogen zien. Dat voelt opgesloten.

Alles draait bij ons om de boerderij en mijn ouders zijn heel down to earth. Inmiddels ben ik wel een paar keer op vakantie geweest, maar dat verveelt snel. Een weekend is prima, maar een week vind ik al te lang.”

Op welke manier is geld een drijfveer voor jou?

„Boeren zijn heel ondernemend. Bij ons thuis werd altijd over de onderneming gepraat. Dat was de spreektaal. In zoverre dat mijn moeder daar weleens knettergek van werd.”

„Ik vond het altijd heel interessant en mijn broer eigenlijk nog meer. Hij is een betere ondernemer. Hij is wat sluwer en slimmer, daar kan ik soms nog wel van leren. Hij weet heel goed: je moet zelf ergens honderd procent achter staan. Ik heb nog weleens de neiging om halverwege af te dwalen, als het toch niet zo rooskleurig blijkt. Hij zet door en gaat daarna pas evalueren.”

Ben je zelf ook aan het ondernemen?

„Ja, probeer een product te verkopen aan mijn werkgever. Ik heb namelijk een goedkopere manier gevonden om een bepaalde scan uit te voeren. Zeg dat de huidige scan 200 euro kost, dan kan ik hetzelfde leveren voor 100 euro per scan. Dat is een wezenlijk prijsverschil. Het eerste definitieve product is geslaagd en we zijn nu bezig met testen. Nu probeer ik mijn manager aan boord te krijgen.

Het bedrijf stelt bepaalde eisen waar dat product aan moet voldoen en die eisen lijken nu allemaal gehaald te zijn. Nu nog het vertrouwen van de werkgever winnen. Dat doe ik door mijn collega’s te overtuigen en ik ben transparant over mijn eigen belang. Ik zeg niet tegen hen hoe veel ik hieraan kan verdienen, maar wel dat ik eraan verdien. Als het allemaal lukt zou dit me zo 1800 tot 3000 euro netto per maand kunnen opleveren.”

Werk je naar een bepaald einddoel toe?

„Ooit heb ik gezegd: voor mijn 40ste heb ik drie huizen, waarvan twee verhuurd. Dat lijkt me een leuk streven. Inmiddels heb ik al 110.000 euro achter de hand en dit jaar wil ik mijn eerste appartement kopen. Niet om zelf te wonen, maar om te verhuren. Mijn ouders gaan een nieuw huis bouwen en bouwen daar voor mij een studio bij. Daar ga ik zelf wonen.”

Hoe heb je dat geregeld met je ouders?

„In de weekenddagen werk ik nog op de boerderij. Daarmee betaal ik mijn kost en inwoning. Dat is heel vrij, want ik bepaal zelf mijn uren en dat zijn ook de dagen dat ik even wat slaap kan inhalen. Op vrije dagen en feestdagen werk ik ook mee. Mijn broer en ik zitten in een maatschap waarmee de boerderij steeds meer zijn eigendom wordt. Uiteindelijk weet ik wel in mijn achterhoofd, als mijn broer de boerderij volledig heeft overgenomen, dan zit daar nog een x bedrag voor mijn erfenis. Voor nu weet ik niet om wat voor bedrag dat gaat.”

Hoe heb je dit spaarbedrag bij elkaar gespaard?

„Van mijn ouders krijgen we 30.000 euro als stimulans om een huis te kopen. Tijdens Covid ben ik mij gaan verdiepen in aandelen. Toen heb ik op hele risicovolle wijze belegd en heb ik dat geld heel vlot kunnen omdraaien naar 80.000 euro. Daar ben ik uiteindelijk ook weer veel van verloren. Ik ben van de risicovolle strategie afgestapt. Maar sindsdien ben ik natuurlijk ook keihard aan het werk en probeer ik zo vermogen op te bouwen.

Een maatje van mij heeft een stuk minder vermogen. Maar met hem heb ik het wel over geld. Hij maakt eigenlijk nog veel meer uren dan ik en geld is een beetje een wedstrijd tussen ons geworden. Dat is voor mij echt een grote boost. Als hij dan goed verdient door een mooie klus, dan denk ik: tandje erbij.”

Stelling: je kunt nooit te veel geld hebben

„Dan moet je wel heel veel geld hebben. En eigenlijk is het maar net hoe je je gedraagt. Mensen kunnen ook misbruik maken van je geld. Als naasten je om geld gaan vragen, dan is het misschien te veel. En ik vind dat je altijd moet werken voor je geld. Als ik geld gewoon zou krijgen, dan geeft het voor mij ook geen voldoening. Ik denk dat de grens ligt op een inkomen van 5000 euro netto per maand. Wordt het meer dan dat? Dan maakt niet meer uit, denk ik.”

Stelling: geld wordt meer waard als je het kunt delen

„Nee, compleet tegenovergesteld. Natuurlijk is het heel mooi als je kunt delen. Maar je moet het niet zomaar weggeven aan mensen die het nodig hebben. Ik kom natuurlijk niet uit een situatie waar niets was, maar je moet wel zelf de kansen aanpakken. Niet afwachten totdat iemand geld met je deelt.”

Geld maakt niet gelukkig, of toch wel?

„Geld maakt niet gelukkig. Als jij een leuke vriend of vriendin hebt, is dat veel leuker. Huisje, boompje, beetje, dat is denk ik het toppunt van geluk. En natuurlijk moet je zorgen dat je geen geld tekort hebt, maar het maakt niet gelukkig.”

    Ook jouw visie op geld delen? Meld je aan!

    De gegevens die je invult zijn alleen zichtbaar voor Geld & Carrière-redacteur Jana Witteman en zullen nooit worden gedeeld en/of ergens anders voor worden gebruikt.

    Geld maakt (niet) gelukkig: ‘Van studentenbudget naar ruim 3000 euro netto’

    De huurverhoging in 2024 per type huurwoning en inkomen

    De Spaarrekening van Fenna: ‘We hebben 118.600 euro gespaard’

     

    Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

    Het beste van Metro in je inbox 🌐

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

    Reacties