Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 13 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit verdient de Ticketmaster-ceo aan jouw te dure festivalkaarten

Ticketmaster lag in de afgelopen maanden meermaals onder vuur. Na een fiasco omtrent de ticketverkoop voor het concert van Taylor Swift, was het met de dubbele inkomsten voor de doorverkoop van Lowlands-kaarten weer raak. Dat legt Mojo-topman Michael Rapino geen windeieren: dit was zijn salaris in 2022.

Rapino is ceo van Live Nation Entertainment, als moederbedrijf van Mojo en Ticketmaster het grootste ticket- en concertbedrijf wereldwijd.

Moederbedrijf Ticketmaster niet onomstreden

Live Nation heeft nogal wat kritiek over zich heen gekregen. In het Amerikaanse Congres werd het entertainmentbedrijf vergeleken met een enorme gorilla. Doordat de gigant zowel opereert als organisator van festivals, maar óók fungeert als verkopende partij, is één van de kritieken dat Live Nation zich manifesteert als een monopolie.

Zo waren in februari dit jaar festival-fans woedend. Lowlands 2023 was in een mum van tijd uitverkocht tegen ticketprijzen van 300 euro. De grootste verbazing werd veroorzaakt door de verkoop van tweedehandstickets. De servicekosten voor het doorverkopen van een ticket liggen namelijk op 40 euro per kaartje, terwijl er in eerste instantie ook al servicekosten over het festivalticket zijn betaald. Daar komt bij dat de kaarten alleen via de site van Ticketmaster te verkopen zijn, waardoor zij zich wederom op een monopoliepositie manifesteren.

https://twitter.com/MarkJanRobinson/status/1621833745027276801

Ook bij de verkoop van concertkaarten via Ticketmaster voor de tour van Taylor Swift ging het nodige mis: de kaartverkoop werd afgelast wegens ‘buitengewoon grote belasting’. Daarnaast klonk er de nodige kritiek omdat toegangskaarten voor concerten van bijvoorbeeld Bruce Springsteen zijn opgelopen tot 1000 dollar.

Het salaris van Michael Rapino

Terug naar het salaris en het volledige inkomen van de man die aan het roer staat van dit bedrijf. In totaal heeft de beste man in 2022 een bedrag van 139 miljoen dollar kunnen bijschrijven. Dat bedrag is opgebouwd uit zowel zijn salaris, alsook bonussen en aandelenbeloningen.

In totaal kwam het bedrag voor zijn salaris en de bijbehorende bonussen uit op 21 miljoen dollar. Een woordvoerder van het bedrijf stelt dat topman Rapino recht heeft op deze bonussen, omdat hij in het afgelopen jaar de doelstellingen voor het bedrijf heeft behaald. Snappen we heel goed, met die Ticketmaster-uitmelkerij. De overige 117 miljoen dollar die hij kon bijschrijven komen voort uit de aandelenbeloningen.

Megawinst voor Live Nation

Nadat het bedrijf in tijden van de coronapandemie verlies heeft gedraaid, heeft Live Nation in het afgelopen jaar goed geboerd. De behoefte om een concert te bezoeken was het afgelopen jaar enorm: de totale omzet van het bedrag lag in 2022 op zo’n 16,7 miljard dollar, wat neerkomt op een groei van 44 procent. De winst die het bedrijf daaraan overhield? Een nettobedrag van 409 miljoen dollar.

Dit zijn alle 12 miljardairs in Nederland en hun vermogen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.