Manners.nl
Manners.nl Geld & Carrière 17 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Zoveel verdient Jan Modaal (de doorsnee Nederlander) per maand

Altijd al nieuwsgierig geweest naar wat anderen verdienen? En hoe jij het daarmee vergeleken doet? Dat is ook niet gek. Het is ten eerste heel menselijk, en ten tweede doen we normaliter altijd een beetje geheimzinnig over ons salaris. Daarom geven we vandaag antwoord op de vraag: wat is het modaal inkomen in 2022?

Het modaal inkomen is het salaris dat het vaakst voorkomt in Nederland en wordt ook weleens beschreven als het salaris van Jan Modaal. Deze naam is een term die gebruikt wordt om de doorsnee Nederlander te beschrijven.

Wat verdient Jan Modaal in Nederland in 2022

Elk jaar wordt door het Centraal Plan Bureau (CPB) bekendgemaakt wat het modaal inkomen is voor dat jaar. In 2022 ligt dat bedrag op 38.000 euro. Goed om te weten: dit bedrag is bruto en inclusief vakantiegeld.

Hoeveel modaal inkomen is dit per maand? En hoeveel is dit netto? Dan kun je het namelijk veel makkelijker vergelijken met het bedrag dat jij elke maand op je bankrekening gestort krijgt.

De doorsnee Nederlander krijgt bruto 3.167 euro per maand. Dat is netto zo’n 2.500 euro. Bij deze rekensom is het vakantiegeld al meegenomen.

Wordt jouw vakantiegeld altijd één keer per jaar betaald? Dan zijn de volgende cijfers vast interessanter: zonder het vakantiegeld mee te tellen, is het bruto maandsalaris van Jan Modaal 2.932 euro per maand. Netto is dat 2.369 euro.

Modaal inkomen vs. gemiddelde inkomen

Het salaris van Jan Modaal is dus het salaris dat het vaakst voorkomt in Nederland. Dit is wat anders dan het gemiddelde salaris van Nederlanders, waar we eerder een artikel aan hebben gewijd.

Dat laatste bereken je namelijk door alle inkomens op te tellen en die te delen door het aantal werkenden. Omdat hier altijd uitschieters bij zitten (in beide richtingen, maar vooral naar boven), kun je hiermee niet echt zeggen hoeveel de doorsnee Nederlander verdient.

Wat het gemiddelde salaris wel laat zien, in tegenstelling tot het modale salaris, is het verschil tussen leeftijdsgroepen en opleidingsniveau. Hoe hoger je bent opgeleid, des te meer je vaak verdient. En hoe ouder je bent (en hoe meer werkervaring je hebt), des te hoger je salaris is. Dat is dus goed om in je achterhoofd te houden als je het salaris van Jan Modaal ziet.

Salaris van Jan Modaal stijgt

We vertelden aan het begin van het artikel al dat het CPB ieder jaar het modaal inkomen bekend maakt. In die bedragen is een stijgende lijn te zien. In 2021 lag het modaal inkomen bijvoorbeeld op 36.500 euro en in 2017 was het 34.000 euro.

Dat het modaal inkomen in Nederland stijgt, is maar goed ook. Vanwege inflatie wordt alles natuurlijk duurder. Hoewel we in theorie dus steeds meer verdienen, pakt dit in de praktijk niet zo uit. Aangezien de inflatie harder stijgt dan ons loon, kunnen we daardoor alleen maar minder pakjes boter kopen van ons salaris.

Dit artikel verscheen eerder op de website van onze collega’s van Manners.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.