Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 28 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

De Spaarrekening van Anouk (19): ‘Ik heb meer dan 20.000 euro aan spaargeld’

Hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Dat vragen we iedere week aan een andere Nederlander. Want hoewel we steeds meer praten over geld, hebben we het nooit over hoeveel we precies verdienen en sparen. Deze week: de jongste kandidaat sinds we met De Spaarrekening begonnen. Toch heeft Anouk al een hoop spaargeld.

Beroep: derdejaars HBO-student + pedagogisch medewerker bij kinderdagverblijf (gemiddeld 2 dagen in de week)
Netto salaris: 900 euro
Woonsituatie: thuis bij ouders

De Spaarrekening van Anouk

Vertel, hoeveel staat er op je spaarrekening?

„Momenteel staat er 24.000 euro op mijn spaarrekening. Daar ben ik erg blij mee. Ik heb geen stress over geldzaken en kan elk jaar een mooie vakantie boeken.”

Hoeveel spaar je per maand?

„Ik spaar zo’n 800 euro per maand. Ik laat ongeveer 200 euro op mijn lopende rekening staan voor mijn maandelijkse uitgaven. Deze 200 euro bestaat deels uit mijn loon en daarnaast uit mijn zorgtoeslag.

De zorgtoeslag ontvang ik van mijn ouders als ‘zakgeld’, aangezien zij mijn zorgverzekering betalen.”

Haal je weleens geld van je spaarrekening?

„Heel af en toe, bijvoorbeeld voor een vakantie of een nieuwe laptop. Dit compenseer ik door de maand erna minder geld uit te geven aan bijvoorbeeld kleding of uit eten gaan.”

Vind je van jezelf dat je goed met geld kunt omgaan?

„Ja, ik vind van wel. Toen ik klein was spaarden mijn ouders al voor me en sinds mijn eerste baantje op mijn veertiende spaar ik zelf. Sindsdien ben ik niet meer gestopt met werken en komt er maandelijks steeds meer bij.

Ik doe weinig impulsaankopen en ga vaak na of ik het wel echt nodig heb. Dit geeft de ruimte om af en toe eens iets leuks te kopen of om op een terras te zitten.”

Is de 24.000 euro inclusief het geld dat je ouders voor je gespaard hebben?

„Hier zit ook het spaargeld van mijn ouders in. Dat is ongeveer één vierde van wat er nu op mijn spaarrekening staat. De rest heb ik zelf opgebouwd.”

Hoe komt het dat je op zo’n jonge leeftijd al zo goed met geld bent?

„In mijn opvoeding waren mijn ouders altijd erg open over geld en vertelden ze mij bijvoorbeeld over vaste lasten en de kosten van een huis. Ook lieten ze me meekijken naar hun spaarrekening, uiteraard pas vanaf de leeftijd dat ik dit besefte en hier niet open over sprak met anderen. Door open over geld te praten, kreeg ik besef over geld en over mijn toekomst.

Daarnaast denk ik dat het vroeg zelf geld verdienen heeft bijgedragen. Ik heb het altijd een fijn gevoel gevonden om mijn loon te ontvangen en vond het dan ook erg leuk om mijn spaarrekening te zien groeien. Dit zie ik als een motiverende factor.”

Wat zou je nog aan je financiële situatie willen veranderen?

„Voor nu zou ik er niks aan willen veranderen, gezien ik erg veel geluk heb met een goede baan als voltijd student. Ik werk op basis van een 0 uren-contract bij een kinderdagverblijf. Doordat ik een minor volg met maar twee dagen les, heb ik de ruimte om drie dagen in te vallen bij mijn werk. Gemiddeld werk ik twee dagen per week.

Na mijn afstuderen zou ik graag doorstuderen, al ben ik er nog niet helemaal over uit of ik dit in voltijd of deeltijd zou willen doen. Naast het studeren zou ik graag willen blijven werken in mijn werkveld, als pedagogisch coach of manager. Ik verwacht dan meer te gaan verdienen en een eigen plekje te kunnen zoeken.”

Waarom koos je ervoor tijdens je studie te blijven thuiswonen?

„De eerste twee jaren van mijn studie was ik nog erg jong en had ik niet de behoefte om op mezelf te gaan wonen. Vanaf het einde van mijn eerste jaar moest ik online lessen volgen, dus vond ik het hierdoor ook niet nodig om op mezelf te gaan.

Ik heb wel van september 2021 tot februari 2022 op mezelf gewoond in verband met mijn semesterstage in een andere stad. Na mijn semesterstage koos ik ervoor om weer thuis te gaan wonen, omdat ik het zonde vond van mijn geld!”

Heb je een studieschuld als je afstudeert?

„Door het tekort aan studentenwoningen had ik een studio van 600 euro in de maand toen ik op mezelf woonde. Gedurende deze periode heb ik maandelijks iets bijgeleend, voor een totaal van 1750 euro. Ik verwacht verder geen geld meer te hoeven lenen tijdens mijn studie, dus het zal hierbij blijven!”

Wat is je beste financiële tip?

„Houd een overzicht bij van de inkomsten en uitgaven. Dit geeft je een goed inzicht in je financiën en helpt om af en toe iets minder uit te geven.”

De Spaarrekening van Dean (28): ‘Ik spaar zo’n 1200 euro per maand’

Alle artikelen uit deze reeks vind je hierAndere handige artikelen over geld & carrière vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.