Metro
Metro Geld & carrière 28 apr 2019 / 16:47 uur

Kwartier minder slapen beïnvloedt werkprestaties

Een paar minuten later naar bed gaan dan normaal lijkt misschien heel onschuldig. Toch heeft het wel degelijk invloed op je werkprestaties. Waarom? Al bij zestien minuten minder slaap ben je als werknemer minder geconcentreerd. Dat blijkt uit recent onderzoek van de University of South Florida.

Concentratie en piekeren

Voor het onderzoek werd er gekeken naar het slaappatroon en de werkprestaties van 130 Amerikanen, allen werkzaam in de IT-sector, allen van middelbare leeftijd en allen minimaal ouder van één kind van schoolgaande leeftijd. De respondenten gaven dagelijks aan hoelang ze ’s nachts sliepen, hoe goed ze zich concentreerden op het werk en of ze die dag piekerden, ja of nee.

Al bij zestien minuten merkten de respondenten dat zij meer moeite hadden met beslissingen maken op werk en raakten zij sneller afgeleid. Dit effect was zichtbaar wanneer werknemers ’s avonds minimaal zestien minuten later in slaap vielen dan normaal of minimaal negentien minuten eerder wakker schrokken dan gebruikelijk.

Cirkel

Dit alles heeft natuurlijk een zogenaamde ‘vicieuze cirkel’. Slaap je te weinig? Dan presteer je slechter op werk. En slechter presteren op werk resulteert weer in een minder fijne nachtrust.

De onderzoekers stellen daarom dat het voor werkgevers belangrijk is na te denken over hoe het personeel genoeg rust vindt. Zo moeten werkgevers kritisch zijn tegenover het aantal overuren dat het personeel draait en over het aantal telefoontjes en mails die zij plegen en versturen na werktijd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kwartier minder slapen beïnvloedt werkprestaties
Sluiten