Redactie Metro
Redactie Metro Geld & Carrière 16 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Meer netwerken in 2019? Zo lukt het écht

Geen mooier moment dan ‘t nieuwe jaar om je carrière eens flink onder de loep te leggen, toch? Het kan heerlijk zijn om ergens een nieuwe start te maken, maar da’s vaak makkelijker gezegd dan gedaan, omdat het meestal één belangrijk ding vereist: netwerken! Metro zet tips voor je op een rijtje om het nét wat makkelijker te maken.

Het heeft wél zin

Mocht je nou denken dat netwerken voor jou ‘toch geen zin heeft’ – dat is niet helemaal waar. LinkedIn deed er recentelijk nog onderzoek naar en wat bleek: 60% van de professionals staat er voor open om mensen uit hun netwerk te helpen bij het vinden van een baan. Da’s flink wat, en daar kan jij er dus makkelijk één van zijn.

Introductie is alles

Volgens het netwerkplatform is het ten eerste belangrijk om je te laten introduceren. Gewoon, door een gemeenschappelijke connectie, al is het je buurmeisje van vroeger. Hierdoor houd je ‘n relatie vanaf het begin warmpjes, en dat wil je. Vind je het lastig om vervolgens een gesprek met iemand aan te knopen? Probeer dan een specifieke vraag te verzinnen, het liefst in het interessegebied van jou én je gewenste nieuwe connectie. Wanneer je aan een grafisch vormgever vraagt in welk programma-ie het liefst werkt -omdat jij daar graag in wil leren werken- schept dat meteen een band.

Samen de hort op

Attent zijn is daarnaast sowieso wel handig in het leven, maar zeker op het gebied van netwerken. Stuur iemand vooral een berichtje wanneer diegene iets te vieren heeft of ergens tegenaan loopt. Iemand is gegarandeerd blij met zo’n berichtje én je hebt daarnaast een mooi aanknopingspunt om eens af te spreken. Het opbouwen van zo’n professionele relatie kost een hoop tijd, dat hoef je niet te overhaasten. Als je er continu maar in blijft investeren, dan is het goed. Dat hoeft zeker niet altijd in de zin van een netwerkborrel te zijn: je kan ook ‘s met een interessante connectie gaan sporten, bijvoorbeeld. Wie weet wat je tijdens het after-workoutgesprek allemaal kan bespreken.

De allerbeste netwerkdag

Tot slot, mocht het iets helpen: er schijnt dus een dag in de week te zijn waarop je het best een netwerkgesprek kan voeren. Misschien omdat de dag zo lekker de week breekt: de woensdag! Bijna een kwart van de professionals gaf tegenover LinkedIn aan dat die dag het beste voor hen werkt, op netwerkgebied dan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.