Daisy Heyer
Daisy Heyer Geld & carrière 16 nov 2018

‘Door jobhoppen kom ik nu niet meer aan een baan’

Een paar keer switchen van baan, ‘want dat staat zo lekker ervaren’. Het is iets wat sommige mensen (specifiek jongeren) soms lijken te denken, maar werkgevers staan overwegend negatief tegenover jobhoppen, blijkt uit onderzoek van Indeed.

Iets minder dan 70 procent van de werkgevers nodigt sollicitanten die vaak van baan zijn gewisseld niet eens uit op gesprek. En dit terwijl jobhoppen met de jaren steeds normaler wordt. Steeds meer jongeren juist schijnen te denken dat het regelmatig wisselen van baan positief bijdraagt aan hun carrière, want ‘meer werkervaring’.

Standaard

Zo blijkt een vijfde van de respondenten in de leeftijd 16 tot 24 jaar oud al vaker dan één keer van werkgever te zijn veranderd. “Regelmatig van baan veranderen wordt steeds meer de standaard”, zegt Sander Poos, Manager Director bij Indeed Benelux. Maar Poos geeft ook aan dat dat voor een negatief effect kan zorgen bij werkgevers. “Zo vinden werkgevers het vervelend dat ze constant nieuwe medewerkers moeten inwerken en dat hun medewerkers hun skills op deze manier niet ontwikkelen.”

Het is een reden die de 45-jarige Alexander (achternaam bij redactie bekend) helaas maar al te goed herkent. “Ik loop al zo’n zeven jaar tegen dezelfde vooroordelen aan, dus ook toen ik ‘jong en fris’ was. Ik heb jaren gewerkt als interimmanager. Ik werd ingehuurd voor opdrachten voor kortere periodes, meestal zes maanden tot een jaar of langer. Ik heb dat een jaar of tien gedaan en toen was mijn drang wel een beetje weg. Ik wilde gewoon weer een leuke uitdagende baan voor 40 uur op één plek, maar dat bleek heel wat ingewikkelder dan gedacht.”

Aannames

Zelfs het duidelijk aangeven dat het om interim-werk gaat, heeft Alexander tot nu toe niets geholpen. “Omdat ik zo lang interim-werk heb gedaan, gaan veel werkgevers ervan uit dat ik toch weer na korte tijd wil vertrekken. Ik heb het geprobeerd via uitzendbureaus en headhunters; die zijn allemaal heel erg enthousiast. Maar als ik dan eenmaal op gesprek kom valt de keus toch altijd op iemand die heel lang bij hetzelfde bedrijf heeft gewerkt. Sommige werkgevers hebben zelfs eerlijk aangegeven dat ze het toch wel eng vinden dat ik op zoveel verschillende plekken heb gewerkt en ‘binnen 12 maanden vast weer weg zal zijn.’ En als ik solliciteer op een functie onder mijn niveau, krijg ik weer te horen dat ik waarschijnlijk snel weer zal vertrekken omdat de functie onder mijn niveau ligt. Het is om moedeloos van te worden.”

Foto ter illustratie. / Colourbox

“Deze houding kan bedrijven in de weg staan bij de zoektocht naar talent”, zegt Poos hierover. “Werkzoekenden gaan jobhoppen steeds normaler vinden en maken gemakkelijker de stap naar een andere werkgever. Dat kunnen werkgevers niet negeren, zeker niet in een markt waar het talent niet voor het oprapen ligt.”

Nooit gewaarschuwd

Alexander is nooit gewaarschuwd voor het risico van het jobhoppen. “Sterker nog: voor mij was één van de redenen dat ik mijn werk destijds ben gaan doen juist dat ik zoveel mogelijk ervaring op wilde doen. En wat voor ervaring: ik heb als manager grote projecten gedaan in de marketing/sales bij allerlei soorten bedrijven. Maar ik ‘heb niet bewezen dat ik zitvlees heb’, waardoor ik nu al jaren werkeloos bent.”

Schrijf het op

Gerben van Dalen, interim recruiter bij Independent Recruiters heeft wel wat tips voor mensen die om wat voor reden dan ook een flinke tijd van baan zijn gewisseld. “Helemaal als het een verklaarbare reden heeft, zoals bij Alexander. Schrijf het in ieder geval op je cv. In de huidige markt hoop je wellicht dat een werkgever je hele cv goed doorleest, maar je moet de benodigde info eigenlijk zo kort mogelijk serveren aan degene bij wie je solliciteert. Mocht je bijvoorbeeld door een reorganisatie of faillissement ergens weg zijn gegaan, zet het dan kort op je cv.”

“Een andere handige tip: als je via bijvoorbeeld een uitzendbureau tien verschillende banen hebt gehad, meld dan alleen het uitzendbureau met een klein begeleidend tekstje wat je daar allemaal hebt gedaan. Probeer duidelijk te maken waarom je stappen hebt gemaakt. En kijk goed welke skills er in al je baantjes steeds terugkomen, dan kun je dat als goede competentie vermelden. Krijg je geen reactie? Bel dan. En mocht dat allemaal niet werken dan is het verstandig om via je eigen netwerk te gaan zoeken naar een baan. Klinkt misschien hard, maar dat is vaak wel de beste manier om aan werk te komen als je cv niet heel mooi is.”

Depressie

Alexander heeft na al die jaren zoeken de hoop eigenlijk opgegeven. “Doordat ik al zo lang geen werk heb, is mijn leven compleet veranderd. Op een gegeven moment zijn je financiële vangnetten op. Ik zit met een eigen huis wat ik niet kan betalen, heb schulden gekregen en bijstand krijg ik niet. Het is zelfs zo ver gekomen dat ik momenteel al een tijdje officieel in een depressie zit. Al zou ik nu een baan krijgen: ik zou nu met mijn goed fatsoen aan geen enkel bedrijf beloven dat ik 40 uur per week mijn handen uit de mouwen kan steken. En teruggaan als interim is ook bijna onmogelijk. Na al die jaren uit de sector te zijn geweest, ken ik geen enkele opdrachtgever meer, dus ook daar word ik gezien als ongeschikt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Door jobhoppen kom ik nu niet meer aan een baan’
Sluiten