Redactie Metro
Redactie Metro Geld & Carrière 31 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Nauwelijks verdringing op de arbeidsmarkt’

Jongeren die de banen van ouderen in de weg zitten (of andersom), komt bijna niet voor. Ook andere vormen van verdringing op de arbeidsmarkt zijn in Nederland geen issue.

Die conclusie trekken het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een gezamenlijk onderzoek. Verdringing komt hooguit aan de onderkant van de arbeidsmarkt voor, maar daar ervaren mensen het niet als belangrijkste probleem.

Aanvullen

De beide planbureaus keken onder meer naar verdringing tussen ouderen en jongeren, tussen hoog- en laagopgeleiden en door migranten. Verdringing zou zich bijvoorbeeld voor kunnen doen bij jongeren die moeilijk een baan kunnen vinden, omdat ouderen nu langer door moeten werken. Een belangrijke reden van het uitblijven ervan is dat de economie groeit als een nieuwe groep zich op de arbeidsmarkt begeeft.

Verder hebben jongeren andere vaardigheden dan ouderen, waardoor ze elkaar aanvullen op de arbeidsmarkt. Ook groeit de vraag naar hoogopgeleiden op de arbeidsmarkt op dit moment sneller dan dat hoogopgeleiden de arbeidsmarkt betreden. Daardoor is er weinig kans op verdringing door hoogopgeleiden die onder hun niveau werken. Dat risico neemt in een recessie wel toe.

Uitzonderingen

Arbeidsmigranten doen vaak werk dat Nederlanders niet willen doen, al is er wel enige verdringing door migranten aan de onderkant van de arbeidsmarkt. CPB en SCP benadrukken overigens dat het niet zo is dat er in individuele gevallen geen verdringing plaatsvindt. Maar uit het onderzoek blijkt dat het echt gaat om uitzonderingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.