Metro en ANP
Metro en ANP Geld & carrière 27 aug 2018 / 04:15 uur

‘Werknemers moeten betere economie meer gaan voelen’

Het lijkt erop dat werknemers opnieuw relatief weinig van de beterende economie gaan voelen in hun koopkracht. Dat meldt het Financieele Dagblad. Het kabinet zou daarom moeten overwegen maatregelen te nemen om het koopkrachtbeeld te verbeteren. Werknemers zullen anders maar in beperkte mate profiteren van de economische groei.

Dat zegt Rabobank in een studie over de achterblijvende loonontwikkeling. Economen Barbara Baarsma en Nic Vrieselaar van Rabobank stellen dat het kabinet de loongroei en daarmee de koopkracht kan stimuleren door de wig, het verschil tussen de brutoloonkosten en het nettoloon, te verkleinen. Een euro netto meer salaris, is in Nederland bruto voor de werkgever heel kostbaar.

Twee manieren

Baarsma zegt dat de wig op twee manieren kan worden verkleind: door wat aan de brutokosten voor de werkgever te doen en door de marginale belastingdruk voor werknemers verder te verlagen.

Ook zou de regering moeten stimuleren dat meer werknemers een vast contract krijgen. In Nederland werken op dit moment ruim een miljoen zelfstandigen zonder personeel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Werknemers moeten betere economie meer gaan voelen’
Sluiten