Metro
Metro Geld & carrière 13 aug 2018 / 07:16 uur

Piloten KLM dreigen met staking

Na Ryanair dreigen nu ook piloten van KLM met stakingen. De KLM-piloten zullen actie voeren als hen niet voor vrijdag beloofd wordt dat de werkdruk zal worden verlaagd.

Verlichting van werkdruk

Pilotenvakbond Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) stuurt aan op een staking, staat in een brief van de vakbond, gericht aan haar leden. Die is in handen van De Telegraaf. De piloten eisen naast een verlichting van de werkdruk ook meer salaris.

„KLM lijkt zich niet te realiseren hoe breed verspreid de onvrede onder haar vliegers is en dat er rondom de werkdruk acute aanpassingen nodig zijn", schrijft VNV in de brief. „Mocht KLM niet akkoord gaan met ons voorstel, dan zullen wij het traject van werkonderbrekingen in gang zetten."

Laatste voorstel

De vakbond en KLM onderhandelen al maanden over een nieuwe cao. KLM vroeg tijd om nieuwe piloten op te leiden. Daarmee zou de werkdruk pas vanaf volgend jaar zichtbaar omlaaggaan. Met die toezeggingen ging de VNV akkoord, maar de leden van de vakbond waren het daar niet mee eens en floten de onderhandelaars terug. De werkdruk zou per direct omlaag moeten.

Het is niet duidelijk wanneer de staking van start moet gaan en wat de vorm van de acties zullen zijn. Er is nu een laatste voorstel gedaan aan KLM. Om de onderhandelingen niet te verstoren doet KLM geen verdere uitspraken over de inhoud.

Ryanair

Bij de Ierse prijsvechter en concurrent Ryanair werd vorige week gestaakt. In vijf Europese landen, waaronder Nederland, legden piloten het werk neer. De staking had geen gevolgen voor vluchten van en naar Nederland, omdat er buitenlandse piloten werden ingezet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Piloten KLM dreigen met staking
Sluiten