Amarins de Boer
Amarins de Boer Geld & carrière 26 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Personeelstekort wordt groter; ‘zie het als ‘n kans’

Steeds meer werkgevers hebben moeite met het vinden van geschikt personeel. Volgens uitkeringsinstantie UWV ervaart inmiddels één op de vijf werkgevers productiebelemmeringen vanwege een tekort aan personeel.

Technische beroepen

De krapte is vooral te zien bij technische beroepen, zoals bouw en installatie, industrie en autotechniek. Maar ook in de ICT, zorg, transport en logistiek, pedagogische en agrarische beroepen en bij dienstverleners zoals schoonmaak en horeca is er gebrek aan personeel.

In sommige branches ervaart zelfs meer dan één op de drie werkgevers een tekort aan personeel. Denk hierbij aan uitzendbureaus, callcenters, IT-dienstverleners, architecten en de metaal- en technologische industrie.

Kansen

„De cijfers klinken misschien schrikbarend, maar eigenlijk is er iets anders nog veel schrikbarender”, zegt Debby de Gelder, directeur HR Services bij Raet. „Dat is dat veel bedrijven niet in actie komen om over te gaan op digitalisering en robotisering.”

Maar volgens De Gelder moeten bedrijven nu wel. „De personeelstekorten geven aan dat bedrijven nu kritisch moeten gaan kijken naar welke taken ze kunnen uitbesteden of wat ze kunnen gaan automatiseren. Dat geeft weer nieuwe kansen.”

Personeelstekort wordt groter; ‘zie het als 'n kans'
Robots werken samen. Foto: ANP.

Bang voor robotisering moeten we volgens haar niet zijn. „Tijdens de Industriële Revolutie dacht iedereen ook dat de overgang van handmatig naar machinaal veel banen zou kosten. Dat was ook wel zo, maar het creëerde juist ook veel nieuwe banen. Dat is met robotisering net zo.”

Juiste skills

„Er zijn voldoende mensen die open staan voor een nieuwe baan”, zegt Marion van Happen, algemeen directeur van uitzendbureau Unique. „Er zijn voldoende mensen om de tekorten te vullen, maar veel mensen zitten nog niet op de juiste plek.” Het is volgens haar daarom van belang om je als organisatie juist te positioneren, zodat mensen met de juiste skills bij je terecht komen. „Dat vraagt iets van bedrijven. Ze moeten kritischer gaan kijken naar de vacatures die openstaan en de uitstraling die ze afgeven. Anders red je het niet.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Personeelstekort wordt groter; ‘zie het als ‘n kans’
Sluiten