Amarins de Boer
Amarins de Boer Geld & carrière 6 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Leraren gaan meer verdienen, maar acties gaan door

De protesten en stakingen hebben zijn vruchten afgeworpen, want onderhandelaars van werkgevers en werknemers in het basisonderwijs hebben een overeenkomst bereikt. Basisschoolleerkrachten krijgen volgens de PO-raad een ‘flink hoger salaris’ en in het najaar een forse bonus.

Schaal omhoog

De leerkrachten krijgen 2,5 procent loonsverhoging en 750 euro extra in oktober. Iedere leerkracht gaat één schaal omhoog.

In totaal krijgen de leraren er 340 miljoen bij. 270 miljoen hebben ze erbij gekregen door de stakingen.

Stakingen gaan door

Toch gaan de langdurige acties voorlopig door, want volgens PO in Actie is er nog zo’n 600 miljoen euro nodig. „Als we het vak van leraar basisonderwijs aantrekkelijk willen houden en grote lerarentekorten willen voorkomen, moeten we leraren in het basis- en voortgezet onderwijs hetzelfde gaan betalen. Er is nog 600 miljoen euro van het kabinet nodig om dat voor elkaar te krijgen."

Nieuwe cao basisonderwijs, acties gaan door
Stakingen in het basisonderwijs. Foto: ANP.

Blij

Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) is blij met de nieuwe cao die het basisonderwijs heeft afgesproken. Leerkrachten krijgen er 2,5 procent salaris bij, maar dat valt nog een stuk hoger uit doordat het extra geld dat het kabinet voor de leraren opzij had gezet nu vrijkomt.

Een gemiddelde basisschoolleerkracht gaat er daarom 8,5 procent op vooruit, berekende Slob. Dat komt neer op 3100 euro bruto per jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Leraren gaan meer verdienen, maar acties gaan door
Sluiten