Constance van Amstel
Constance van Amstel Geld & Carrière 2 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Vrouwen mijden baan bij bank om machocultuur

Een groot deel van de Nederlandse vrouwen ziet het niet zitten om de huidige baan in te ruilen voor een dienstverband bij de bank, ook al kunnen zij daar (veel) meer gaan verdienen. Het gaat om 41 procent van de vrouwen.

Dit blijkt uit onderzoek van FBD Bankmensen, detacheerder van financiële professionals, onder 1045 Nederlanders. ,,Men denkt dat er binnen de bankenwereld een machocultuur heerst en dat alles daar om geld draait. Dit zijn voor vrouwen de voornaamste redenen om de boot af te houden wat betreft een baan in de bancaire sector”, zegt Henk Kelder, directeur van FBD Bankmensen.

Voorbijgestreefd

Bijna driekwart van de Nederlanders denkt dat banken zich vooruitstrevender voordoen dan dat ze daadwerkelijk zijn. Met name de opkomst van fintech bedrijven, zoals het Nederlandse Adyen en het Chinese ZhongAn, zorgt ervoor dat banken flink achter blijken te lopen in de ontwikkeling van hun eigen technologie. ,,Jongeren willen hierdoor liever bij deze fintech-bedrijven werken, dan bij de traditionele bank”, aldus Kelder van FBD Bankmensen.

Kledingvoorschriften

Ook de dresscode binnen de bankensector is een reden om niet bij banken te willen werken. Uit het onderzoek van FBD komt naar voren dat ongeveer de helft van de Nederlanders van veertig jaar of ouder niet bij een bank wil werken, omdat zij zich niet door hun werkgever willen laten kleden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.