Rosan de Vos
Rosan de Vos Geld & carrière 12 mei 2018 / 16:19 uur

‘Jij doet maar een mbo-opleiding’ 

„In onze maatschappij kun je niet echt met volle trots zeggen dat je een mbo-opleiding doet”, vertelt Roosmarijn Dam (23), mbo-studente en voorzitter van Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) tegen Metro. „Er wordt vaak negatief gedacht over het mbo. Vreemd eigenlijk, mbo’ers zijn juist ontzettend belangrijk.”

Meer waardering voor mbo’ers, dat is wat Roosmarijn Dam graag wil. „Opmerkingen als ‘Jij doet maar een mbo-opleiding’ worden nog te vaak gemaakt, dat kan echt niet door de beugel.”

Deelnemer vakopleiding

Volgens de overheid zijn mbo’ers studenten, maar volgens de wet heten deze ‘studenten’ nog altijd ‘deelnemers’ en doen ze geen ‘studie’ maar een ‘vakopleiding’, schrijft de NOS.

„Het veranderen van één woordje zal natuurlijk niet heel veel doen”, vertelt Dam. „Maar het start wel iets, en je moet natuurlijk ergens beginnen. Dat er nu zo over gediscussieerd wordt, betekent natuurlijk wel dat het speelt en meer gaat leven. Dat is een ontzettend goed teken.”

‘Jij doet maar een mbo-opleiding’ 
Roosmarijn Dam (23), mbo-studente en voorzitter van Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB). Foto: SPN Media

Studentenverenigingen?

Maar ook studentenvoordelen als: naar de kroeg gaan op donderdagavond, fikse studentenkortingen en de mooiste tijd beleven bij een studentenvereniging, gelden niet voor mbo’ers. „En het gaat niet eens om de kortingen, maar echt om het feit dat we als studenten gezien willen worden.”

Dat een studentenvereniging alleen toegankelijk is voor hbo’ers of wo’ers, kan Dam begrijpen. Hogescholen en universiteiten hier steken hier namelijk heel wat geld in. „Ik vind ook dat mbo-instellingen hier eens een slag in mogen maken en geld mogen investeren. Doe wat voor je studenten!”

‘Er hoeft heus geen dag van de mbo’er te komen’

Volgens Dam moet er meer begrip en bekendheid komen over het feit dat mbo’ers gewoon studenten zijn. „Men hoeft heus niet te zeggen dat mbo’ers geweldig zijn en er hoeft heus geen ‘dag van de mbo’er’ te komen”, vervolgt ze. „Maar als jij iemand vertelt dat je een mbo-opleiding gaat doen, moet de reactie positief zijn.”

„Mensen zouden moeten zeggen: ‘Hé, wat leuk en interessant’, in plaats van ‘Waarom ga je geen hbo-opleiding doen?’”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Jij doet maar een mbo-opleiding’ 
Sluiten