Constance van Amstel
Constance van Amstel Geld & Carrière 26 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

We werken massaal over, soms voor niets

Meer dan de helft van werkend Nederland maakt wekelijks overuren. Soms werken we wel 10 uur teveel. Twintig procent van de overwerkers krijgt er niets voor terug. Dat blijkt uit onderzoek onder 1000 werknemers.

Ruim een kwart van de werknemers (27 procent) werkt wekelijks tot tweeënhalf uur over. 14 procent blijft tweeënhalf tot vijf uur langer doorwerken. Zeven procent maakt zelfs vijf tot tien uur teveel.

Compensatie

De tijd die medewerkers langer spenderen op hun werk wordt niet altijd gecompenseerd. 20 procent van de respondenten zegt helemaal niets terug te krijgen voor het extra werk. Iets meer dan één derde (36%) krijgt overuren wel uitbetaald en het grootste deel van de werknemers (45%) krijgt tijd voor tijd, ontdekte Protime, specialist in workforce management oplossingen, die het onderzoek liet uitvoeren.

Meer inzicht in gewerkte uren

Protime vroeg de respondenten ook of tijd wordt geregistreerd binnen de organisatie. 26 procent van de organisaties registreert de gewerkte uren en aanwezigheid van werknemers, maar de meesten organisaties leggen alleen de gewerkte uren vast (31 procent). Bijna een kwart van de organisaties documenteert geen van beide (23 procent). Bij die organisaties is niet inzichtelijk hoeveel overuren er gemaakt worden. Werknemers zien dit liever anders. Een op de drie (33 procent) wil meer inzicht in de tijd die aan een taak wordt besteed.

Zorgelijk

Het aantal overuren dat gewerkt wordt, is zorgelijk, vindt Lucas Polman, directeur bij Protime Nederland: ,,Werkend Nederland maakt wekelijks veel overuren en dat is zorgelijk in verband met de verhoogde werkdruk. Daar komt bij dat die uren niet altijd gecompenseerd worden. Tijdregistratie kan helpen om meer grip te krijgen op die werkdruk. Het biedt goed inzicht in de gewerkte uren en overuren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.