Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Reizen 26 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Waarom drinken we graag tomatensap in het vliegtuig?

In het vliegtuig bestel ik negen van de tien keer een glaasje tomatensap, terwijl het rode drankje normaal nooit in mijn koelkast is te vinden. Tijdens mijn laatste vlucht ging ik er op letten. Het viel mij op dat vele passagiers ook een glas tomatensap drinken. Opvallend, want als ik in een cafe/lunchroom zit zie ik zelden iemand een glas rode sap bestellen. Waarom is tomatensap toch zo populair in het vliegtuig?

Andere smaakbeleving

,,Een momentje hoor, ik moet even een nieuw pak halen," zei de KLM-stewardess toen ik om een glas tomatensap vroeg. Wat ik al dacht werd bevestigd: tomatensap is tijdens een vliegtuigvlucht net zo populair als bier tijdens carnaval.

Volgens de stewardess heeft het er mee te maken dat onze smaakpapillen op grote hoogte anders zijn dan als we met beide benen op de grond staan. Eenmaal in de lucht verliezen we onze smaak een beetje. Eigenlijk smaakt alles een beetje alsof we verkouden zijn. Daarom hebben we meer behoefte aan zout en kruidig eten en drinken. Dat verklaart de tomatensap, want die heeft een typische hartige smaak.

Domino-effect

Maar er schijnt nog een verklaring te zijn. Juist omdat passagiers normaal nooit tomatensap drinken willen ze het aan boord graag een keer drinken. En als je buurman een tomatensap besteld, kan je dat onbewust op ideeën brengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.