Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Geld & carrière 13 mrt 2018 / 17:14 uur

Waarom was iedereen de afgelopen dagen boos op ING?

Heel Nederland vond de afgelopen dagen iets van de loonsverhoging van ING-topman Ralph Hamers. De ophef zorgde er zelfs voor dat zijn loon tóch niet met 50 procent wordt verhoogd naar ruim 3 miljoen euro. Maar waarom had bijna iedereen kritiek op de loonsverhoging, terwijl veel Europese bankiers van vergelijkbare banken miljoenen meer verdienen?

We kunnen hieruit concluderen dat er in Nederland geen maatschappelijk draagvlak is voor zulke salarisverhogingen, zegt Jaap Koelewijn, hoogleraar Corporate Finance aan de Nyenrode Business Universiteit. „Dat is wel een probleem", zegt hij. „Het is vooral jammer dat zo’n besluit wordt afgedwongen na maatschappelijke commotie.”

Een passende straf

Die maatschappelijke commotie heeft volgens Koelewijn te maken met twee redenen. „Allereerst zijn veel Nederlanders nog steeds boos over de kredietcrisis. Er wordt gedacht dat de crisis is gekomen door salarissen en bonussen van bankiers. Veel mensen vinden dat zij nog steeds een straf verdienen voor fouten die voor of in 2008 zijn gemaakt en dat zij daarom geen recht hebben op zulke salarisverhogingen.”

Daarnaast het ook te maken met dat we zulke salarisverhoging niet kunnen verklaren, zegt Koelewijn. „Topvoetballers verdienen soms vele malen meer, maar dat vinden veel mensen op de een of andere manier logisch. Ze krijgen goed betaald, omdat ze goed kunnen voetballen. Bij een topmanager vragen mensen zich weleens af of ze echt zo goed zijn of dat ze gewoon goed kunnen scharrelen.”

10 cent

Het is duidelijk dat de discussie niet gaat over geld, maar over ongelijkheid, gaat hij verder. Want, zo berekende hij, het kost de ING-klant slechts een dubbeltje per persoon. „In Nederland heb je tien miljoen rekeninghouders. Ralph Hamers krijgt er één miljoen bij. Dat komt dus neer op tien cent per rekeninghouder."

„Maar wij zijn een egalitaire samenleving, een volk van gelijkheid. Zodra iets buiten de normale kaders valt, ontstaat er ophef. Dat neemt natuurlijk niet weg dat drie miljoen voor veel mensen een hoop geld is."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom was iedereen de afgelopen dagen boos op ING?
Sluiten