Constance van Amstel
Constance van Amstel Geld & Carrière 14 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Vaker vast contract door krapte arbeidsmarkt

Door de krapte op de arbeidsmarkt kost het werkgevers steeds meer moeite om goede werknemers te vinden en – misschien nog belangrijker – te houden. Ze komen daarom steeds vaker met originele en uitgebreide arbeidsvoorwaardenpakketten en bieden ook steeds vaker vaste contracten aan. Echter heeft dat op de lange termijn niet het gewenste effect, waarschuwen HR-professionals.

„Als de nieuwe tendens wordt om gewild, maar schaars personeel eerder een vast contract te bieden, dan zal dat talent met hetzelfde gemak overstappen naar een andere werkgever”, zegt Ricardo Risamasu van talentmarketingbureau Talmark. Het bureau deed onderzoek onder 527 human recource-verantwoordelijken en ontdekte dat het vinden van geschikt personeel voor de organisaties waarin zij werken een steeds grotere uitdaging is.

Moeite

Maar liefst 46,5 procent van de ondervraagden geeft aan dat de organisatie waarvoor ze werken vacatures open heeft staan waarvan het niet lukt om ze in te vullen. „De krapte op de arbeidsmarkt is niemand ontgaan”, schetst Risamasu. „En zeker werkgevers niet. Inmiddels hebben vrijwel alle branches moeite om de juiste werknemers aan te trekken. De eerste geluiden klinken dat de toenemende groei van de economie zelfs wordt gestagneerd door personeelstekort.”

Met name werkgevers die eerder geen moeite hebben gestopt in het neerzetten van een zogenaamd werkgeversmerk, dreigen nu op achterstand te komen. Uit onderzoek onder 1045 werkenden blijkt dat bijna 84 procent zich voorafgaande aan een sollicitatie verdiept in de website van een potentiële nieuwe werkgever.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.