Amarins de Boer
Amarins de Boer Geld & carrière 6 feb 2018

‘We zijn goed in salarisonderhandelingen’

Nederlandse werknemers weten goed wat ze waard zijn op de arbeidsmarkt en laten dit ook blijken door bij salarisonderhandelingen hoog in te zetten. Daarnaast geven ze de hoogte van hun huidige salaris een dikke voldoende. Maar hoe goed zijn we eigenlijk in onderhandelen?

In de huidige arbeidsmarkt zijn werknemers behoorlijk zelfverzekerd als het gaat om salarisonderhandelingen, blijkt uit de Salarisonderhandelingstest van recruitmentplatform Monsterboard. Volgens hen is dit een typerende uitslag voor de arbeidsmarkt anno 2018, waar de kandidaat het voor het zeggen heeft. „Bedrijven moeten steeds meer hun best doen om goed personeel aan te trekken en te houden”, aldus Sander de Bruijn, marketingdirecteur bij Monsterboard.

‘We zijn goed in salarisonderhandelingen’
Foto: Unsplash.

Uit het onderzoek blijkt dat voornamelijk werknemers van 36 jaar assertief zijn bij het insteken van hun salariseis. Zij zetten tijdens een onderhandeling vaker in op een hoog salaris dan millennials; zij zetten vaker in op hun huidige loon. Zowel millennials als oudere werknemers geven aan zeer tevreden te zijn met hun huidige salaris.

Geldwolf

Volgens Jack van Minden, psycholoog bij psycom en schrijver van Op naar een hoger salaris, zouden we nog veel beter kunnen onderhandelen. „Veel mensen hebben vaak wel de kennis over hoeveel ze zouden moeten verdienen, maar durven zich hier niet over te uiten. Ze zijn bang dat ze als een geldwolf overkomen.”

Werkgevers maken daar vervolgens slim gebruik van, vervolgt Van Minden. „Ze leggen de sollicitant bijvoorbeeld uit hoe sociaal nuttig het werk is of zeggen dat de baan als een eer moet worden gezien.” Die argumenten slaan vooral aan bij vrouwen. „Vrouwen vinden de sfeer belangrijk en willen die niet verpesten. Ze gaan akkoord omdat ze dat laatste zetje niet durven te geven.”

Tweede gesprek

De meeste sollicitanten brengen het salaris pas ter sprake in een tweede sollicitatiegesprek of arbeidsvoorwaardengesprek, blijkt uit het onderzoek van Monsterboard. Voor het bespreken van een salarisverhoging wordt het beoordelingsgesprek gezien als het meest geschikt.

Bij salarisonderhandelingen voor een nieuwe baan blijkt dat oudere werknemers doorgaans de werkgever een bod laten doen en hiermee verder onderhandelen. Millennials baseren hun indicatie juist vaker op dat wat vrienden of collega’s in dezelfde functie verdienen.

Van Minden raadt aan om nooit zelf met een concreet voorstel te komen. „Wordt dat wel gevraagd, noem dan in ieder geval geen concreet bedrag. Neem een ruime marge.” Verder adviseert hij om van tevoren te bedenken wat je zou willen verdienen. „Zo ben je goed voorbereid. Als er vervolgens een bod wordt gedaan dat onder jouw minimum is, dan houdt het verhaal voor jou op. En laat al helemaal niet je huidige salarisstrookje zien. Dat is privé en daar hebben ze niets mee te maken.”

Leaseauto of opleiding?

Tot slot is het goed om wisselgeld te hebben bij de onderhandelingen, zegt Van Minden. „Stel, jij wilt graag een leaseauto bij je contract, maar als je dat voorstelt, wordt daar niet op ingegaan. Dan is het goed om iets anders voor te stellen, wat je eigenlijk niet wilt. Die dure opleiding bijvoorbeeld. Na een tijdje kun je dan zeggen dat je hebt besloten toch niet voor de opleiding te gaan, maar wel graag de auto wilt. Dat werkt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘We zijn goed in salarisonderhandelingen’
Sluiten