Sofie Smulders
Sofie Smulders Geld & carrière 14 feb 2018 / 07:59 uur

Jonge vrouwen vaker psychisch uitgeput na werkdag

Doodmoe thuiskomen na een werkdag en je emotioneel totaal uitgeput voelen als je op de bank ploft, voor een op de vijf jonge vrouwen in Nederland is dit aan de orde van de dag.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en onderzoeksinstituut TNO blijkt dat 18 procent van de vrouwen tussen de 25 en 35 jaar oud psychisch vermoeid zijn door hun werk. En dat is relatief vaak. Mannen en vrouwen in andere leeftijdscategorieën hebben hier minder last van.

Langere werkweken

Dat het juist vrouwen in deze leeftijdsgroep zijn, kan verklaard worden door het gegeven dat zij gemiddeld langere werkweken maken en vaker alleenstaand zijn dan vrouwen in andere leeftijdsgroepen.

Vrouwen hebben over het algemeen sowieso vaker last van werkgerelateerde vermoeidheidsklachten dan mannen, bleek uit het onderzoek. Volgens het CBS en TNO hangt dit ermee samen dat vrouwen heel veel werk moeten verrichten, vaker heel hard of snel werken en minder vaak dan mannen zelfstandig beslissen hoe het werk moet worden uitgevoerd.

In vergelijking met mannen werken er meer vrouwen in het onderwijs en in de gezondheidszorg. In deze sectoren staan werknemers meer onder druk en zijn er minder mogelijkheden om zelfstandig beslissingen te nemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jonge vrouwen vaker psychisch uitgeput na werkdag
Sluiten