Amarins de Boer
Amarins de Boer Geld & carrière 30 jan 2018

Veel Nederlanders bezorgd over financiële toekomst

Maak jij je zorgen over je financiële situatie op je oude dag? Je bent niet de enige, want twee op de drie Nederlanders voelt zich onzeker over hun financiële situatie. Slechts 1 op de 5 heeft er vertrouwen in dat ze op hun oude dag voldoende inkomen zullen hebben.

Daarnaast voelt bijna de helft van de Nederlanders zich gestrest door hun financiële situatie. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Mercer onder 8300 mensen in twaalf landen. Vooral vrouwen voelen zich onzeker over hun pensioeninkomen; ze sparen minder dan mannen en ervaren meer stress. Zo is een kwart van de Nederlandse vrouwen bang dat ze op hun oude dag niet rond kunnen komen van het pensioen.

Planning

Veel Nederlanders hebben de angst om te weinig te sparen voor het pensioen, zegt David Sanderse, directeur bij Mercer Nederland. ,,Nederlanders verwachten dat ze vijftien tot twintig jaar gepensioneerd zijn, maar kunnen zich dat niet veroorloven zonder betere financiële planning." Werknemers moeten zich volgens Sanderse daarom zelf meer dan ooit actief bezighouden met hun eigen financiële planning. ,,Vooral ook vanwege een verschuiving in de pensioenwet die meer nadruk legt op het individu."

Op dit moment staat de financiële planning bij veel Nederlanders niet direct op de to-dolijst. Meer dan de helft heeft niet berekend hoeveel geld zij nodig hebben om hun pensioen door te komen en heeft dan ook geen idee waar ze staan na hun pensioen. De belangrijkste redenen daarvoor zijn werkloosheid of dat ze het niet kunnen betalen. Meer dan de helft van de 18- tot 34-jarigen verwacht dat ze moeten blijven werken na hun pensioen of zelfs nooit met pensioen gaan.

Auto van de zaak

Meer dan 80 procent leunt op de werkgever om hen te voorzien van onafhankelijk financieel advies met betrekking tot het plannen, sparen en investeren voor het pensioen. ,,Nu het pensioen meer gericht wordt op het individu is het aan de werkgever om werknemers daarover te informeren", gaat Sanderse verder. ,,Bijvoorbeeld over de keuzemogelijkheden van het nieuwe pensioenstelsel. Dat is voor veel Nederlanders nog abracadabra. Werkgevers moeten daarbij inspelen op de behoeften van het individu en niet meer op het collectief. Zo wil de een wellicht een extra bijdrage in de individuele pensioenpot, terwijl een ander liever een auto van de zaak wil."

Benieuwd hoeveel jij moet sparen voor je pensioen? Op pensioenkijker.nl en nn.nl vind je een handige rekentool.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veel Nederlanders bezorgd over financiële toekomst
Sluiten