Rosan de Vos
Rosan de Vos Geld & Carrière 17 jan 2018
Leestijd: 4 minuten

Pesten op werk: Er werd geen koffie voor me gehaald

Een klein geintje over die ene collega, zonder iemand lunchen, iemand ‘vergeten’ voor het koffierondje of met opzet belangrijke informatie achterhouden. Het lijken kleine pesterijen, maar voor het slachtoffer kan dit grote gevolgen hebben. „Pesten op de werkvloer kan een flinke depressie of zelfs zelfmoord tot gevolg hebben”, laat Laura Willemse, voorzitter van Stichting Pesten op de Werkvloer, weten aan Metro. Ruim een half miljoen Nederlanders is slachtoffer van regelmatige pesterijen op de werkvloer, van wie er 80.000 zelfs structureel worden gesard en gejend door één of meerdere collega’s. Hoog tijd dus om de noodklok te luiden.

„Op een gegeven moment werd er geen koffie meer voor me gehaald”, vertelt Sandra* aan Metro. Ze werkte halve dagen bij een secretariaat en is uiteindelijk bij het bedrijf weggepest door haar leidinggevende, tevens vertrouwenspersoon. „Op een dag ben ik bij de directie geroepen en ben ik naar huis gestuurd.” En haar collega’s? Die hadden de pesterijen door, maar konden niets doen. „Ik wist zelf niet eens hoe ikzelf uit de situatie moest komen, laat staan iemand anders.”

Wat moet je doen als je gepest wordt?

„Wanneer je gepest wordt, is het altijd belangrijk om eerst zelf in gesprek te gaan”, laat Willemse weten. „Als dit niet helpt, is het van belang om naar je leidinggevende te stappen. Helaas is dit niet altijd een optie. In 50 procent van de gevallen is de leidinggevende namelijk zelf degene die zijn of haar personeel treitert.”

Zo werd ook Anna* gepest door hogerop: „Ik werd buitengesloten van projecten, mijn werkzaamheden werden aldoor veranderd, mijn rooster werd continu gewijzigd, er werd tegen me geschreeuwd en ik ben regelmatig uitgescholden.” Een vertrouwenspersoon was niet aanwezig bij het bedrijf, dus Anna moest verder kijken. „Op advies van de arbeidsjurist ben ik toen een dossier gaan bijhouden.”

Laat je niet mondeling in een hoek drijven

„Met een goed opgebouwd dossier sta je beter in je recht. Hier moet je alle incidenten in bijhouden, en je kunt het dossier vervolgens uitbreiden door onder andere getuigenverklaringen en relevante correspondentie tussen collega’s, leidinggevende of je werkgever te verzamelen”, aldus Stichting Pesten op de Werkvloer.

Anna werd mondeling gepest door haar leidinggevende, maar over de mail werd er poeslief gedaan. Zo konden de pesters nergens op gepakt worden. „Ik ben toen via de mail gaan herhalen wat er tegen me werd gezegd.” Anna laat weten dat het belangrijk is om te weten wat je rechten zijn. Want als je zomaar zelf ontslag neemt, kun je fluiten naar je centen.

Funest voor de gezondheid

„Uiteindelijk ben ik toch nog tot een kleine overeenkomst gekomen, maar mijn gezondheid heeft wel de prijs betaald.” Momenteel heeft Anna een burn-out, en geeft ze als advies om te allen tijde op tijd aan de bel te trekken. „Laat het nooit zover komen dat je in de lappenmand terechtkomt. Onderneem gelijk actie: praat erover met vrienden, raadpleeg een juridisch loket of ga op gesprek bij een bedrijfsarts.”

Aandacht voor je personeel

De cijfers liegen er niet om: per jaar worden er 200 tot 300 zelfmoorden gepleegd, laat Willemse weten. „Allemaal met een directe link naar pesten op de werkvloer.” Bij één op de tien werknemers die gepest wordt, is het belangrijk extra maatregelen te nemen. „Als je als bedrijf beter wil presteren, heb je ook gewoon goed en gezond personeel nodig. Hoe meer energie, hoe hoger de productiviteit.”

„Het is daarom als werkgever ontzettend belangrijk om genoeg aandacht te besteden aan je personeel”, vervolgt Willemse. „Leg vooral de focus op het samenwerken. Zo is het verstandiger je personeel te belonen in teamverband, in plaats van individueel. Dan creëer je meer een eenheid.” Zo is Willemse is ook een voorstander van de welbekende vrijdagmiddagborrel: „Je stimuleert dan het gedrag van je personeel op een goede manier.”

Word jij zelf gepest?

De gevolgen van pesten zijn groot. Zo zitten Sandra en Anna momenteel allebei zonder baan. Word jij zelf gepest? Wacht dan niet langer en onderneem actie. Kijk op www.pestenopdewerkvloer.nl voor meer informatie.

*De namen van de slachtoffers in dit artikel zijn om privacyredenen gefingeerd, de echte namen zijn bij de redactie bekend. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.