Amarins de Boer
Amarins de Boer Geld & Carrière 15 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

CNV wil ‘eigen volk eerst’, maar is dat realistisch?

1,2 miljoen mensen zitten zonder werk, terwijl ze wel willen werken. Dat zegt vakbond CNV en daarom pleit de bond voor een rem op de komst van arbeidsmigranten naar Nederland. Volgens hen zijn er in Nederland genoeg werklozen die eerst aan de bak geholpen moeten worden. Maar hoe haalbaar is de oproep, aangezien er in veel sectoren nú mensen nodig zijn?

In veel sectoren weten ze niet meer waar ze het personeel vandaan moeten halen. En door de groeiende economie zal de krapte op de arbeidsmarkt alleen maar toenemen, verwacht het UWV. Steeds vaker halen werkgevers daarom mensen uit het buitenland.

Ten onrechte, vindt CNV-voorzitter Maurice Limmen. „Arbeidsbeperkten, 50-plussers en jongeren met een migratieachtergrond solliciteren zich een slag in de rondte, maar vaak zonder resultaat. Tegelijkertijd hoor je dat koks uit Spanje naar Nederland worden gehaald. Dat schiet bij mij in het verkeerde keelgat.”

Omscholing

Volgens de vakbond moeten werkgevers niet alleen maar voor de makkelijke oplossing gaan. „Er zou veel meer moeten worden geïnvesteerd in de ontwikkeling en omscholing van mensen", gaat Limmen verder. Daarnaast heeft het volgens hem ook te maken met een stukje maatschappelijke verantwoordelijkheid. „Op de korte termijn heeft een bedrijf de taak om te blijven bestaan, maar op de lange termijn heeft een bedrijf ook de verantwoordelijk om te zorgen voor de maatschappij.”

Een mooie oproep, waarvan ik de achtergrond goed begrijp, zegt arbeidseconoom Ronald Dekker. „Mensen met een handicap staan altijd één nul achter en er zijn genoeg bedrijven die weinig moeite nemen om geschikte vakmensen uit Nederland te vinden.” Maar volgens Dekker is de uitwerking van het plan lastig. „Werkgevers hebben de vrijheid om personeel te werven waar ze willen. Zeker als het om burgers uit de Europese Unie gaat.”

„Daarnaast is de mismatch tussen een bedrijf en sollicitant soms zo groot, dat de werkgever echt niet geschikt is. Iemand zonder armen kan moeilijk tomaten plukken.”

‘Te kort door de bocht’

Ook Andries de Grip, hoogleraar scholing en arbeidsmarkt aan de Universiteit Maastricht, plaatst zijn vraagtekens bij de oproep van het CNV. „Het is te kort door de bocht”, reageert hij. „Het is voor een bedrijf ook het makkelijkst om iemand aan te nemen die hier in Nederland rondloopt. Maar dan moet diegene er wel zijn.”

Volgens het CBS zijn er 855.000 migranten uit andere landen van de Europese Unie in Nederland aan het werk. De meeste migranten komen uit Polen. „Zij vervullen onder andere functies in de tuinbouw”, zegt De Grip. „Het lijkt mij niet dat de vakbond 50-plussers wil aanmoedigen om te gaan werken in de tuinbouw terwijl dat onder hun niveau is. Daarnaast zijn er ook migranten die in de hightech werken. Voor die functie moet je echt een goede opleiding hebben. Zomaar omscholen is te makkelijk gedacht.”

Aandacht voor een actiever beleid zodat ouderen sneller werk vinden is volgens Grip wel een goed idee. ,,Maar dat vereist aanpassing van de regelgeving. Zolang een uitkering meer oplevert dan een baan, wordt het een erg onaantrekkelijk verhaal.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.