Amarins de Boer
Amarins de Boer Geld & Carrière 20 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Aantal docenten op universiteit blijft achter

Studenten op universiteiten moeten hun docenten met steeds meer studiegenoten delen. Van 2012 tot 2016 steeg het aantal docenten met zes procent, terwijl het aantal studenten steeg met elf procent. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs. Die trend zette in 2017 door, zegt een woordvoerder van de Vereniging van Universiteiten VSNU tegen NRC.

,,Per student lopen de docentenratio en de overheidsbijdrage terug. Dat zie je in de werkdruk", zegt een woordvoerder van de vereniging in de krant.

Extra docenten

Op universiteiten kwamen er de afgelopen jaren 1600 extra docenten bij, 200 meer dan toenmalig minister Bussemaker van Onderwijs had beloofd. Maar alsnog blijft het aantal docenten aan universiteiten achter. Dat komt vooral door de groei van het aantal buitenlandse studenten. Er studeren nu 42.000 buitenlanders, ruim 15 procent van het totale aantal studenten.

Op het hbo zijn er juist meer docenten per student gekomen: het aantal docenten groeide daar twee keer zo hard (ruim 12 procent) als dat aantal studenten groeide (5 procent).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.