Amarins de Boer
Amarins de Boer Geld & carrière 28 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Topman AEX-bedrijf verdient loon 171 werknemers

De gemiddelde bestuursvoorzitter van een aan de AEX genoteerd bedrijf heeft niks te klagen. De gemiddelde topman verdient 8,2 miljoen dollar (zo’n 6,9 miljoen euro) per jaar. Om datzelfde bedrag bij elkaar te krijgen moeten 171 gemiddelde werknemers een jaar lang werken.

Nederland staat daarmee wereldwijd op een vijfde plaats qua ‘loongat’, blijkt uit een samengestelde lijst van persbureau Bloomberg. Amerika staat op nummer één. Daar krijgen bestuursvoorzitters 14,3 miljoen dollar, evenveel als 265 gemiddelde werknemers.

Ook het Verenigd Koninkrijk, waar de topman het loon krijgt van 201 werknemers, en Zuid-Afrika (180 werknemers) staan nog voor Nederland.

Beloningen

Met de beloning van topmannen en -vrouwen staat Nederland op de derde plaats van de onderzochte landen. Alleen in de VS en Zwitserland verdienen de bestuurders meer.

In Noorwegen is het gat tussen de lonen het kleinst. Bestuurders verdienen daar 1,3 miljoen dollar, terwijl het gemiddelde loon ruim 64.000 dollar bedraagt. Dat betekent dat ze zo’n 20 keer meer verdienen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Topman AEX-bedrijf verdient loon 171 werknemers
Sluiten