Merel Driessen
Merel Driessen Geld & Carrière 6 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Deze opleidingen bieden de beste baankansen

Studeer jij mechatronica? Of ben je net begonnen aan de mbo-opleiding procestechniek? Lucky you! Deze opleidingen bieden namelijk de beste start op de arbeidsmarkt.

Beste mbo-opleiding

Het UWV deed onderzoek naar de werkloosheid onder afgestudeerden, het bruto maandsalaris, het type baan en het werken op niveau en in de eigen studierichting. De opleiding procestechniek kwam als meest kansrijke uit de bus onder de 59 onderzochte mbo-opleidingen.

Procestechniek, wat is dat eigenlijk? Werknemers in deze sector houden zich bezig met productieprocessen. Ze onderzoeken bijvoorbeeld hoe machines efficiënter kunnen produceren. Zij hebben de zorg over het machinepark in een fabriek.

Dit zijn de beste mbo-opleidingen:

  1. Procestechniek (mbo4)
  2. Scheepvaart (mbo4)
  3. Operationele techniek (mbo4)
  4. Machinebouw mechatronica (mbo3)
  5. Haven en vervoer (mbo3)

Meest kansrijke hbo-opleiding

Het UWV onderzocht ook de meest kansrijke hbo-opleiding. Op nummer 1 belandde de opleiding mechatronica. Studenten op deze opleiding leren intelligente (software) systemen voor mechatronische producten bedenken, ontwerpen en programmeren. Bij mechatronische producten kun je denken aan airbags, drones of 3D-printers. Studenten met een diploma mechatronica kunnen bijvoorbeeld tester of besturingstechnicus worden.

Dit is de top 5 van meest kansrijke hbo-opleidingen:

  1. Mechatronica
  2. Verloskunde
  3. Embedded systems engineering
  4. Mondhygiëne
  5. Technische informatie

Kies niet voor toerisme of mode

Uit het onderzoek kwam ook naar voren voor welke opleidingen je beter niet kan kiezen. Mensen met een mbo niveau 3-opleiding automatisering komen het moeilijkst aan een baan en wijken al snel uit naar een andere richting. Andere minder kansrijke mbo-opleidingen zijn toerisme, bedrijfsadministratie, groothandel/distributie en mode.

De opleiding oriëntaalse talen en communicatie scoort het slechtst onder de hbo-opleidingen. Onder werkgevers is er maar weinig behoefte aan afgestudeerden in deze sector. Ook de opleidingen autonome beeldende kunst, erfgoedprofessionals, antroposofische gezondheidszorg en culturele en maatschappelijke vorming scoren slecht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.