Constance van Amstel
Constance van Amstel Geld & Carrière 14 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Column: Laat je geld voor je werken

Metro’s Constance wil beleggen en schrijft iedere week een column over haar zoektocht in de wereld van obligaties, risico’s en rendement.

‘Je kunt zelf werken, maar je kunt ook je geld voor je laten werken.’ Ik schoot in de lach toen een jonge beleggende vrouw dit laatst tegen mij zei. In de eerste plaats omdat ik nogal visueel ingesteld ben en in gedachten direct allemaal muntjes met armpjes aan het werk zag zijn. Maar ook omdat de gedachte aan geld dat voor mij werkt me vrolijk stemde. Dat ik dat zo niet eerder hebt bedacht!

Sparen

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik zet maandelijks braaf een deel van mijn salaris op mijn spaarrekening. Eigenlijk meer uit gewoonte, want ik weet inmiddels dat dat aan rendement weinig meer oplevert. Het staat daar dus eigenlijk werkloos te staan, terwijl het dus ook de handen uit de mouwen (zijn ze weer!) kan steken als een belegging en zo hopelijk wat rendement voor mij bij elkaar weet te harken. Al weet ik ook dat er daar het risico aan kleeft dat ik mijn gewaardeerde koperen werknemertjes kwijt kan raken.

Ruimte

De dame die mij op het werkende geld wees, werkt zelf ook nog. Maar, zo verzekerde deze enthousiaste dame mij, liever niet te lang meer. Liefst zou ze het over een tijd wat rustiger aan willen doen. En om daar financieel ruimte voor te maken, was ze dus onlangs begonnen met beleggen. Zelf, zonder hulp van een bank of tussenpersoon. Ze had zich ingelezen en was maar begonnen. Met een klein bedrag, dat wel, puur om te zien of ze het leuk vond. En dat vond ze. Beetje bij beetje breidt ze nu zelfs voorzichtig haar pakket uit door te beleggen in aandelen, maar ook in andere beleggingsproducten.

Defensief

Met haar theorie van het werkende geld in mijn achterhoofd, bedacht ik me dat ik het mezelf nóg makkelijker zou maken. Ik zou namelijk de bank voor mij laten beleggen. Daar kan je bijvoorbeeld kiezen uit verschillende fondsen met elk een eigen risicoprofiel. Van zeer defensief zoals dat zo mooi heet, dus met weinig risico, tot zeer offensief, waarbij je meer risico loopt je inleg te verliezen, maar ook een kans hebt op een hoger rendement.

Tja, het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar zo hou ik tenminste nog een beetje tijd over om te werken. Want stiekem vind ik het helemaal niet zo erg om dat zelf te doen.

Advertisement

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Column: Laat je geld voor je werken
Sluiten