Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Geld & carrière 4 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Broers Winklevoss zijn eerste bitcoinmiljardairs

Cameron en Tyler Winklevoss gaan de boeken in als de eerste bitcoinmiljardairs ter wereld. De twee hebben volgens de Sydney Morning Herald een aantal jaar geleden elf miljoen dollar, meer dan negen miljoen euro, aan bitcoins gekocht en de waarde van die cryptocurrency is sindsdien met zo’n 10.000 procent omhooggegaan. Vorige week steeg de waarde van een bitcoin tot ruim 9500 euro, een record.

De gebroeders Winklevoss zaten eerder in dezelfde klas als Mark Zuckerberg aan de bekende universiteit Harvard. Zuckerberg zou daarna Facebook oprichten, maar volgens de Winklevoss-tweeling heeft hij dat idee van hen gestolen. Ze zouden daarmee naar de rechtbank gaan en kregen deels gelijk: Facebook moest daarom in 2008 65 miljoen dollar betalen aan de broers, die ook als roeiers hebben meegedaan aan de Olympische Spelen van 2008.

Investering

Een significant deel van de inkomsten uit die rechtszaak is dus in bitcoins geïnvesteerd. In totaal zouden Cameron en Tyler Winklevos dan ook meer dan 100.000 bitcoins in hun digitale portemonnee hebben. En hoewel veel early adoptors miljonair zijn geworden van de bitcoin, is het waarschijnlijk dat de oud-Olympiërs de eerste bitcoin-miljardairs zijn.

Er is maar een handvol bitcoin-portemonnees die meer dan 1 miljard dollar waard zijn en in veel gevallen is de eigenaar van deze portemonnees niet bekend. De Winklevoss-broers zijn zonder meer de meest bekende investeerders.

De stijging van de waarde van de bitcoin is overigens opmerkelijk te noemen. Onlangs nog zei het hoofd van Goldman Sachs, een grote speler op veel gebieden in de financiële wereld, dat de bitcoin een zwendel is.

Bitcoin

De bitcoin werd in 2009 opgericht door een onbekende persoon of groep, die zich op het internet Satoshi Nakamoto noemt. Een bitcoin was ten tijde van zijn oprichting ongeveer 4 eurocent waard. Inmiddels is de bitcoin bijna 200.000 keer meer waard.

De digitale valuta is echter ook omstreden. Omdat bitcoin zo anoniem is, is het bijvoorbeeld het ideale betaalmiddel voor criminelen die geen sporen willen achterlaten van hun illegale transacties. Ook het energieverbruik van een bitcointransactie is bijzonder hoog.

Bovendien vrezen verschillende grote economen voor een enorme crash. Robert Shiller, winnaar van de Nobelprijs voor de economie (nota bene voor onderzoek naar economische zeepbellen) en hoogleraar economie aan de eerdergenoemde Yale-universiteit, zegt bijvoorbeeld dat de bitcoinhype (en de bijbehorende crash) vergelijkbare gevolgen zou kunnen hebben als de beurskrach van 1929. Daarop volgde de grootste depressie van de 20ste eeuw.

Vertrouwen

De Winklevoss-tweeling heeft echter altijd vertrouwen gehad in zijn aankoop. Tyler Winklevoss beweerde vorig jaar bijvoorbeeld nog tegenover de Londense Daily Telegraph dat bitcoin „als een betere versie van goud” is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Broers Winklevoss zijn eerste bitcoinmiljardairs
Sluiten