Amarins de Boer
Amarins de Boer Geld & Carrière 22 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Zo werd John ‘s werelds jongste miljardair

John Collison bewijst dat je niet per se een diploma nodig hebt om rijk te worden. De 27-jarige Ier heeft een vermogen van minstens 1,1 miljard dollar (940 miljoen euro) en is daarmee ‘s werelds jongste selfmade miljardair. En hoewel je ‘m misschien niet kent, draag jij wellicht indirect wel bij aan zijn vermogen…

De miljardair is namelijk samen met zijn broer eigenaar van het IT-bedrijf Strip. Dat bedrijf helpt internetbedrijven met het afhandelen van online transacties. Zijn broer Patrick doet het overigens ook goed; hij staat derde op de ranglijst van ‘s werelds jongste miljardairs van vlakblad Forbes. Evan Spiege, medeoprichter van Snapchat, staat tussen hen in.

Broers

Beide broers hebben een grote passie voor computerprogrammeren en werken als tieners al in de ondernemerswereld. Nog voor ze naar gaan studeren, hebben ze al enkele miljoenen verdiend met hun eerste softwarebedrijf.
En dan gaan ze studeren: Patrick begint met wiskunde in Cambridge, John trekt twee jaar later naar de Harvard-universiteit. Maar de studies maken ze nooit af. Ze hebben het idee dat ze hun tijd beter kunnen besteden en richten zich volledig op hun bedrijf. Geen verkeerde keuze, want de totale waarde van het bedrijf wordt nu al op 9,2 miljard dollar (7,8 miljard euro) geschat.

Racen met jachten

Veel geld voor deze twintigers, maar John blijft met beide benen op de grond staan, zo vertelt hij aan BBC. „Mensen vragen ‘Hoe is je leven veranderd?’ en ze verwachten dan dat ik vertel over mijn exclusieve hobby’s, zoals het verzamelen van Fabergé-eieren of het racen met jachten.”

Maar zijn hobby kost daarentegen helemaal niets, want in zijn vrije tijd loopt hij graag hard. „Het is een hele praktische hobby die weinig onderhoud vergt.” Daarnaast houdt hij van motorrijden, fietsen en wandelen in de bergen.

Elon Musk

Hun doel met Stripe was bedrijven een makkelijke manier aanbieden om klanten online te laten betalen op hun website. Ondanks de stevige concurrentie in de sector slagen de broers erin om grote investeerders als Elon Musk van Tesla en Peter Thiel van PayPal aan te trekken en hun bedrijf uit te bouwen.

Inmiddels maken al meer dan 100.000 ondernemingen gebruik van hun diensten. Daar zitten ook bedrijven bij zoals Apple en de maaltijdleverancier Deliveroo. Van elke betaling krijgt Stripe 1 à 2 procent.

Stripe heeft op dit moment 750 werknemers. De ruime meerderheid zit in het hoofdkwartier in San Francisco, maar er zijn ook vestigingen in Dublin, Londen, Parijs en Berlijn.

En volgens John is er nog veel ruimte om te groeien. „Nog maar vijf procent van alle betalingen door consumenten gebeurt via internet. Dat aantal zal alleen maar toenemen. Zolang dat gebeurt, zal Stripe blijven groeien.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.