Johan van Boven
Johan van Boven Geld & carrière 3 nov 2017 / 16:28 uur

Waarom krijg je zo weinig rente op je spaargeld?

Heb je geld op een spaarrekening van een bank staan? Dan levert dat nauwelijks meer iets op, terwijl banken enorme winsten maken. Hoe kan dat? Vijf vragen en antwoorden daarover:

1 ING bracht gisteren naar buiten dat het blij is met 400.000 nieuwe klanten die er in het afgelopen kwartaal bijkwamen, maar dat de bank baalt van de lage rente: 0,05 procent. Bepaalt een bank die niet zelf?
Ja, maar banken zijn van een aantal belangrijke factoren afhankelijk bij het bepalen van de hoogte van de rente. Bijvoorbeeld van de Europese Centrale Bank (ECB). Die wil de economie in Europe stimuleren door de rente laag te houden, zodat mensen niet gaan sparen maar hun geld uitgeven. Voor veel huizenbezitters was het bijvoorbeeld aantrekkelijker om een deel van hun hypotheek af te lossen en zo hun maandlasten omlaag te brengen dan hun euro’s op de een spaarrekening te laten staan waar nauwelijks iets meer wordt ‘verdiend’.

2 Wat doen banken eigenlijk met jouw spaargeld?
Banken zorgen ervoor dat de verschillende geldstromen bij elkaar komen. Als familie A geld over heeft en het op een spaarrekening zet, kan de bank dat gebruiken om bedrijf B aan een lening te helpen. Er moet bij een bank dus altijd voldoende spaargeld binnenkomen om hypotheken en andere leningen te kunnen verstrekken. Ook kan de bank jouw spaargeld gebruiken om te beleggen en op die manier geld te verdienen. Het geld is altijd in beweging en staat nooit stil op jouw spaarrekening. Geld moet rollen, zeg maar.

3 Maar waarom schrikken banken consumenten dan af met een lage spaarrente? Ze hebben toch juist veel spaargeld nodig om hypotheken en leningen te kunnen verstrekken?
De ECB pompt sinds 2015 miljarden euro’s per maand in de economie door staatsobligaties (in bezit van de banken) op te kopen. Een ingewikkeld verhaal, maar het komt erop neer dat de banken daardoor veel minder afhankelijk zijn van jouw spaargeld. Er komt toch wel genoeg geld binnen om leningen te kunnen verstrekken. Dus kunnen ze de rente van jouw spaarrekening laag houden.

4 We zijn al een tijdje uit de crisis. Gaat de spaarrente binnenkort omhoog?
Eerst zal de ECB moeten stoppen met de steunoperatie voor de Europese economie. De Europese Centrale Bank maakte onlangs bekend dat de opkoopoperatie wordt afgebouwd, maar nog niet wordt gestopt. Als dat laatste wel gebeurt, bestaat de kans dat je geleidelijk weer meer rente op je spaarrekening krijgt. Maar dat zal heel geleidelijk en wellicht schommelend gebeuren.

5 Wat is het beste alternatief voor sparen?
Beleggen is de meest voor de hand liggende optie. Je hoeft maar een zeer laag rendement te halen om er meer aan over te houden dan sparen via een bank. Aan de andere kant kan het ook een verlies opleveren. Investeren in bitcoins wordt steeds populairder. Met het elektronische geld kun je geen flappen tappen uit de muur, maar er zijn wel steeds meer zaken die je ermee kunt betalen. Van tablets tot schilders en van bloempotten tot massages. De afgelopen tijd zijn bitcoins aanzienlijk meer waard geworden, maar de vraag is hoe lang dat door kan blijven gaan. Een andere optie is sparen via een zogenaamd deposito. In dat geval spreek je met de bank af dat je geld voor langere tijd vast blijft staan in ruil voor een hogere rente. Het nadeel is dat je in die periode niet bij je spaarcenten kan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom krijg je zo weinig rente op je spaargeld?
Sluiten