Merel Driessen
Merel Driessen Geld & carrière 2 nov 2017 / 13:43 uur

Thuiswerkers zijn productiever: zo kan jij het ook

Heb jij een baan waarbij het mogelijk is om (af en toe) thuis te werken? Maak daar dan vooral gebruik van. Thuiswerkers werken namelijk harder en krijgen meer gedaan op hun werkdag. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Cardiff.

Thuiswerkers meer tevreden

De onderzoekers vroegen aan kantoorwerkers en thuiswerkers hoe hard ze werkten. Van de kantoorwerkers gaf 69 procent te kennen dat ze meer inspanning leverden dan van hen verwacht werd. Bij de thuiswerkers lag dit percentage hoger. Van hen zei 73 procent harder te werken dan verwacht werd.

Maar er is meer: thuiswerkers gaven ook aan dat ze meer tevreden zijn over hun werk. Daar staat echter wel iets tegenover: dezelfde groep maakt meer overuren dan mensen die op kantoor werken. Wanneer je thuis werkt, neem je minder snel pauze. Ook kun je het gevoel krijgen dat je aan je baas moet bewijzen dat je thuis net zo productief bent als op kantoor, waardoor je maar wat extra werkt.

Hoe haal je alles uit je thuiswerkdag?

Je wil natuurlijk voorkomen dat je thuis alsnog overuren gaat maken. Hoe haal je alles uit je werkdag vanuit huis? Metro geeft je tips!

Plan pauzes

Wanneer je vanuit huis werkt, is het lastig om jezelf een pauze te geven. Je bent geneigd om door te werken met je lunch naast je computer. Er is geen collega aanwezig die je vraagt om mee naar de kantine te gaan. Plan daarom van tevoren pauzes in. Doe dit op dezelfde manier als op kantoor. Meestal ga je dan na iedere twee uur even een rondje lopen of koffiedrinken en ga je rond 12 uur lunchen. Houd hetzelfde ritme aan als je thuis werkt, ook als je niet van 9 tot 5 werkt.

Verhuis naar een andere werkplek

Het kan helpen om na je lunchpauze eens op een andere plek te werken. Heb je de hele ochtend achter je bureau gezeten, ga ’s middags dan in een leuk koffiezaakje zitten. Zo zie je ook weer wat mensen om je heen en zit je niet de hele dag in je eentje. Door de mensen om je heen krijg je waarschijnlijk wat meer energie en kom je weer op nieuwe creatieve ideeën. Heb je last van al het geluid om je heen? Ga dan bijvoorbeeld naar de bibliotheek. Zo heb je ook mensen om je heen, maar is het wel lekker stil.

Raak niet afgeleid door huishoudelijke klusjes

Stel grenzen voor jezelf op het gebied van klusjes die je extra kunt doen als je thuis werkt. Een wasje draaien neemt niet veel tijd in beslag en gaat dus nog wel. Maar ga niet ineens stofzuigen of de keuken opruimen. Ook niet als je op een telefoontje of mailtje moet wachten. Voor je het weet ben je uren bezig met van alles en nog wat, maar niet met je werk. Doe de huishoudelijke klusjes pas als je klaar bent met je werk. Houd dus goed het overzicht en maak onderscheid tussen werk en privé, ook als je thuis werkt.

Vertel anderen dat je thuis aan het werk bent

Of je nu een gezin met kinderen hebt of nog in een studentenhuis woont: laat het anderen weten dat je aan het werk bent. Wanneer je thuis bent, denken mensen al snel dat je vrij bent en alle tijd van de wereld voor ze hebt. Door de mensen thuis te laten weten dat je aan het werk bent, weten ze dat je niet gestoord kan worden. Zo voorkom je dat je kinderen gillend binnenkomen of je huisgenoten gezellig een kop thee met je willen drinken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Thuiswerkers zijn productiever: zo kan jij het ook
Sluiten