Constance van Amstel
Constance van Amstel Geld & Carrière 28 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Column: Wie heeft hier nou tijd voor?!

Metro’s Constance neemt je de komende weken in haar columns mee in de wereld van beleggen.

Zoals je alleen nog maar rode auto’s ziet als je er zelf eentje op het oog hebt, zo gaat het in mijn omgeving de laatste weken alleen nog maar over beleggen. Advertenties, artikelen, gesprekken, radio-items en zelfs appgroepjes, het houdt niet op. Ik dacht dus dat dat aan mij lag, maar niets blijkt minder waar: iedereen ís er ook echt mee bezig. Uit recent onderzoek van onderzoeksbureau Kantar-TNS blijkt dat Nederland anno 2017 zo’n 1.385.000 beleggende huishoudens heeft. Dat is een stijging van 14 procent ten opzichte van 2016, een jaar waarin het aantal beleggers ook al met 9 procent steeg.

Zelfs op de radio

Beleggen blijkt hot. Ik kan er niks anders van maken. Maar daarin schuilt ook het gevaar, want een groot deel van de ‘nieuwe beleggers’ heeft geen idee wat het aan het doen is. Op de radio (echt, zelfs als ik die op een willekeurig moment aanzet, gaat het over beleggen) hoorde ik iemand van beleggersvereniging VEB vertellen dat veel mensen nu beginnen met beleggen ‘omdat de buurman zijn Opel heeft ingeruild voor een BMW en ik dat ook wil’. Deze mensen zien beleggen als een spel om snel geld te verdienen. En dat is het dus niet, waarschuwde de VEB-meneer meermaals.

De ware belegger, zo weet ik inmiddels, is namelijk niet snel. Die gaat de beurs op met een doordacht plan, een dosis geduld en stalen zenuwen tegen dalende koersen. Ik zou deze skills graag afvinken, maar helaas, ik heb ze niet. Het zweet breekt me bijvoorbeeld al uit bij het zien van al die lijsten met koersen en AEX’en die elke dag achterin de krant staan. Moet ik dat als belegger dan elke dag in de gaten gaan houden? Daar heeft toch niemand tijd voor?!

Begeleid

De oplossing bleek nabij. Doordat de beleggingsberichten dus iedere dag mijn kant op wapperen, klikte ik laatst maar eens op een link naar een ‘is beleggen iets voor mij’-test van ABN AMRO. De uitslag: ik kan zeker beleggen, maar dan wel ‘begeleid’. Ergens mijn eer te na, want kom op, ik moet dat toch kunnen? Maar anderzijds toch wel fijn als iemand anders die koersen voor jou in de gaten houdt. Dan heb ik hopelijk wat winst én er toch geen omkijken meer naar.

Mits ik al dat beleggingsnieuws ooit nog kan ontwijken, natuurlijk.

/

Lees hier de andere columns in de reeks over beleggen:

Advertisement

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.