Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Geld & carrière 17 nov 2017 / 18:53 uur

‘Chagrijnige werknemer doet het beter dan gelukkige’

Vaak wordt gezegd dat een gelukkige werknemer een productieve werknemer is. Dat spreken onderzoekers uit de Verenigde Staten echter tegen. Volgens hen is juist de chagrijnige werknemer de werknemer die beter presteert.

De onderzoekers onderzochten negen verschillende callcenters in negen verschillende Amerikaanse staten. Daar lieten ze de werknemers een tijdje enquêtes over hun humeur invullen, waarin ze moesten aangeven hoe gelukkig ze zich voelen. Tegelijkertijd maten de onderzoekers hun productiviteit door middel van verschillende maatstaven, zoals aantal telefoontjes per uur en de tijd dat klanten in de wacht stonden.

Kletsen

Daaruit bleek dat de werknemers die een goed humeur hadden, minder productief zijn. Ze worden sneller afgeleid door door gebeurtenissen op de werkvloer en zitten meer te kletsen met hun collega’s, zo schrijven de onderzoekers.

Overigens was er één factor die nog veel meer effect had op de productiviteit: het salaris. Als de bonus van de werknemers afhing van de productiviteit van de werknemer, bleek dat de invloed van het humeur ineens een stuk minder invloed had op de productiviteit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Chagrijnige werknemer doet het beter dan gelukkige’
Sluiten