Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 17 nov 2017 / 17:31 uur

AIVD: 100 vrouwen in Nederland zijn jihadist

In Nederland zijn er 100 jihadistische vrouwen. Daarvoor waarschuwt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) vrijdag in een rapport over de rol van vrouwen binnen het jihadisme. Bovendien zijn er sinds 2012 nog 80 vrouwen uitgereisd naar het strijdgebied in Syrië en Irak.

De dreiging die beide groepen vormen voor Nederland neemt toe, aldus de AIVD. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat het kalifaat afbrokkelt en een deel van de vrouwen mogelijk terugkeert. „Deze vrouwen zijn langer blootgesteld aan het gedachtegoed en geweld, en hebben een internationaal jihadistisch netwerk opgebouwd. Een aanzienlijk deel zal na terugkomst hun jihadistisch gedachtegoed en connecties in meer of mindere mate behouden”, schrijft de dienst.

Geweld

Bovendien vraagt IS door het gebrek aan strijders steeds vaker van vrouwen dat ook zij zich direct inzetten in de strijd. Dat brengt risico’s met zich mee. AIVD: „Nu IS vrouwen stimuleert om deel te nemen aan de strijd, kunnen vrouwen in Nederland hierdoor geïnspireerd raken en overgaan tot geweld"

Inmiddels zijn er ongeveer tien moslima’s vanuit het strijdgebied teruggekeerd naar Nederland. Ruim de helft van de binnenlandse IS-sympathisantes is jonger dan 25, een op de vijf is jonger dan 20 jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
AIVD: 100 vrouwen in Nederland zijn jihadist
Sluiten