Merel Driessen
Merel Driessen Geld & Carrière 5 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Zo maak je een succes van jouw stage

Op bijna alle mbo- en hbo-opleidingen moet je een keer een stage doen. Op de ene opleiding is dat maar drie maanden en op de andere opleidingen verwachten ze dat je een jaar aan het werk bent. Het is allemaal bedoeld om uit te zoeken hoe het werkveld waar je later in terecht komt er uit ziet. Metro geeft je tips voor hoe je alles er uit haalt!

1. Begin op tijd met zoeken

Vooral wanneer je een stage van een half jaar of een jaar gaat doen, is het slim om op tijd te beginnen met zoeken. Maar ook wanneer je stage maar drie maanden duurt, is dit slim. Veel bedrijven plaatsen de vacatures al vier maanden voordat de stage überhaupt begint. Het is flink balen als je zo je droomstage mist. Als je vroeg genoeg begint met zoeken, is er bovendien nog een hoop aanbod.

Ben je van plan om in februari met je stage te starten, probeer dan voor de feestdagen te beginnen met zoeken. Als je in september begint moet je niet wachten tot in de zomervakantie. Zorg er voor dat je stageplek voor de zomer al vaststaat. Niets is fijner dan dat de boel al vaststaat!

2. Stage vinden

Het is dus belangrijk om op tijd een stage te zoeken, maar waar doe je dat? Daar zijn veel verschillende manieren voor. Veel bedrijven hebben op hun website stagevacatures staan. Ook zijn er gespecialiseerde websites waarop je stages kan vinden. Zo vind je op Mediastages.nl vacatures binnen de communicatie en journalistiek.

Je opleiding is natuurlijk ook een fijn hulpmiddel. Zij hebben vaak al een lijst opgesteld van welke stages zijn toegestaan. Daarnaast hebben ze al contacten met stagebedrijven en de begeleiders daarbinnen. Kijk ook om je heen op je opleiding en vraag aan andere studenten waar zij stage hebben gelopen.

3. Zoek een uitdagende stage

Of je nou drie maanden of een jaar stage loopt: niets is vervelender dan dat je het niet naar je zin hebt op je stage. Bedenk voordat je gaat zoeken wat je leuk lijkt en waar je later terecht wil komen. Maar maak het jezelf niet te gemakkelijk. Zoek naar inhoudelijke uitdaging die past bij jouw niveau. Het moet niet zo zijn dat je alleen koffie haalt tijdens je stage.

Ben ook niet te bang voor stages in het buitenland. Je doet er een hoop extra ervaring mee op. Je leert namelijk een nieuwe taal en je maakt contacten buiten Nederland.

4. Haal er alles uit

Dat je alleen koffie aan het halen bent tijdens je stage, ligt niet per se aan het bedrijf. Toon zelf ook initiatief en laat merken dat je nieuwe dingen wil leren. Doe alle klusjes die je worden opgedragen en vraag om extra werk als je tijd over hebt. Maar breng zelf ook ideeën in.

Heb je het dan nog niet naar je zin, geef het dan aan. Als je voor je gevoel er alles uit probeert te halen maar je nog steeds geen voldoening voelt, dan zit je niet op de goede plek. Overleg dit met je stagebegeleider. De meeste bedrijven vinden het alleen maar fijn wanneer je eerlijk bent.

5. De juiste begeleiding

Check goed je het bedrijf je mensen aanbiedt die je begeleiden tijdens je stage. Wanneer je zes maanden bij een bedrijf werkt, wil je natuurlijk goed begeleid worden. De stagebegeleider is er om jou nieuwe dingen te leren en te overleggen met je hoe je het vindt. Ook kan je bij hem/haar terecht wanneer iets niet gaat zoals je wil. Je stage is een wezenlijk onderdeel van je opleiding en dat betekent dat je goede begeleiding nodig hebt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.