Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 5 okt 2017 / 10:49 uur

Vrouw doodsbenauwd om gehackte Action-camera

In een week waarin het veel gaat over privacy rondom de ‘sleepwet’ kreeg Rilana Hamer de schrik van haar leven. Toen ze afgelopen weekend thuiskwam van het boodschappen doen, schrok ze zich dood toen haar Action-camera gehackt bleek en zijn eigen leven was gaan leiden.

Ze had de camera aangeschaft, zodat ze haar hond in de gaten kon houden. Maar ze bleek zelf ook in de gaten gehouden te worden. „Ik liep de woonkamer in en ik zag mijn camera bewegen", zo schrijft Rilana op Facebook. „De camera ging heen en weer en ik had geen idee wat hij deed. Was hij aan het updaten? Prima. Ik draaide me om en ging weer door met uitpakken van mijn boodschappen."

Word ik nu gek?!

Maar al snel schrikt ze weer op. „Ineens hoor ik gerommel. Word ik nu gek?! Nee. Ik liep erheen, de camera draaide mijn kant op en ik hoorde: ‘Bounjour madame.’ Ik reageerde geschokt: ‘Hallo, is daar iemand?’ Ik bewoog naar links en rechts en de camera draaide met mij mee. ‘Bonjour madame, tout bien avec vous?’ Ik rende naar de camera, trok de stekker er uit en gooide hem in een doos. Ik was vol angst en dacht even dat ik gek werd. Ik word bekeken, maar voor hoelang al? Wat heeft die persoon gezien van mij? Mijn huis, mijn persoonlijke bezittingen."

Na overleg met een vriendin besloot ze de camera nog een keer aan te zetten. „Met de lens naar de muur. Zou er gereageerd worden?" Dat werd er. „Binnen een minuut was het raak." Een chaotische conversatie volgde, waarna ze de stekker uit het stopcontact trok. „Alsjeblieft Action, haal deze camera uit het assortiment. Alsjeblieft", zo luidt haar oproep.

DELEN ALSJEBLIEFT!!!!Even dacht ik dat ik gek werd. Ik kom thuis en doe mijn dagelijkse dingen. Boodschappen gedaan en deze even opruimen, zingend door je huis heen.. tot je ineens iets hoort rommelen in de woonkamer. Ik liep de woonkamer in en ik zag mijn camera bewegen. De camera die ik een maand of 2 geleden gekocht heb bij de Action en ik in mijn huis had staan. Je sluit hem aan via je WiFi en doet de stekker in je stopcontact. Met een wachtwoord erop en een veilige installatie, kon ik mijn huisje van binnen in de gaten houden (hoopte ik). Je kan hem bedienen via je telefoon en kunt meeluisteren wat er gebeurd in je huis. Dit was perfect, omdat ik net een pup had die alles op de kop zette. Het meest ideale was daarbij dat je ook kunt praten via de webcam en zo ideaal communiceerde.. maar nu, terug naar mijn verhaal.. De camera ging heen en weer.. mijn telefoon lag op bed en ik had geen idee wat hij deed. Was hij aan het updaten? Prima.. ik draaide me om en ging weer door met uitpakken van mijn boodschappen. Ineens hoor ik gerommel.. word ik nu gek?! Nee.. ik liep erheen, de camera draaide mijn kant op en ik hoorde: “Bounjour madame”. Ik reageerde geshockt: “hallo, is daar iemand?”… ik bewoog naar links en rechts en de camera draaide met mij mee. “Bonjour madame, tout bien avec vous?”Ik rende naar de camera, trok de stekker er uit en gooide hem in een doos.. ik was vol angst en dacht even dat ik gek werd. Ik word bekeken, maar voor hoelang al? Wat heeft die persoon gezien van mij? Mijn huis, mijn persoonlijke bezittingen.. tijdens het eten heb ik dit vol verbazing vertelt tegen een vriendin van mij, die zich afvroeg hoe dit mogelijk was.. we besloten de camera nog 1 keer neer te zetten met de lens naar de muur. Zou er gereageerd worden? Binnen 1 minuut was het raak…- Hello- Do you speak French?Ik: sorry?!- Do you speak French? Ik: no, Englisch!………Ik: What did you do?…- it’d good?Ik: no! Get the fuck out of my house, now!Shut the fuck of!- (geen idee?)Ik; shut the fuck of my house, go away!- hola senorita!Ik; ja, fuck you!- ohhhhhhh suck my dick!We haalden de stekker er uit en deden de camera weer in de doos.. Huilend, van slag..Mijn privacy, mijn huis, mijn persoonlijke spullen en ikzelf… ik ben bang.. doodsbang. Alsjeblieft Action, haal deze camera uit het assortiment.. alsjeblieft..

Gepostet von Rilana Hamer am Samstag, 30. September 2017

Eenvoudig gehackt

Overigens hoeft het niet aan het merk te liggen dat de camera gehackt is. Het is voor kwaadwillenden namelijk niet heel lastig om mee te kijken met camera’s die zijn aangesloten op het internet. Vorig jaar onthulde Het Laatste Nieuws al dat een Russische website beelden van allerlei gehackte camera’s over de hele wereld verzameld en beschikbaar stelt. Daarbij ging het echter wel alleen om het doorzenden van de beelden en kon de website – voor zover bekend – de camera’s niet zelf laten bewegen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrouw doodsbenauwd om gehackte Action-camera
Sluiten