Amarins de Boer
Amarins de Boer Geld & Carrière 11 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Helft jongeren heeft geen inzicht in kleine uitgaven

Een koffietje onderweg, een lunch op het werk, kleding, wijntjes of een Netflix of Spotify-abonnement. We denken misschien wel te weten hoeveel deze kleinere uitgaven ons kosten, maar wat blijkt? Dat valt behoorlijk tegen. 41 procent van de Nederlanders heeft geen goed inzicht in de hoogte van zijn kleinere uitgaven. Bij millennials is dit zelfs meer dan de helft, blijkt uit cijfers van DirectResearch.

Geen spaarhelden

Ook in het ‘bijhouden’ van onze bankzaken zijn we geen ster. Veel komen niet verder dan dit bijhouden via internetbankieren (53 procent) of een Mobiel Bankieren App (33 procent). Een kwart houdt zijn inkomsten en uitgaven alleen bij in het hoofd en slechts vier procent gebruikt een speciale app om te checken of die koffietjes en andere ‘impulsaankopen’ ook de spuigaten uitlopen.

De helft heeft geen goed inzicht in kleine uitgaven
Vier procent gebruikt een speciale app om te checken of die koffietjes ook de spuigaten uitlopen. Foto: Unsplash

Ook wat betreft het sparen kan het beter: een op de drie millennials sluist zijn gespaarde geld later in de maand gewoon weer regelrecht over naar de lopende rekening. Je was zo goed bezig…

Gezamenlijke rekening

Er is ook onderzoek gedaan naar hoe wordt omgegaan met de gezamenlijke rekening. Nu blijkt dat mannen vaker kleding, etentjes en boodschappen van de gezamenlijke rekening betalen dan vrouwen. De helft van de mannen koopt zijn kleding van deze rekening, tegenover 36 procent van de Nederlandse vrouwen. Vrouwen waren toch de shop-a-holics?

Volgens de recente Prinsjesdagbegroting krijgen we in 2018 gemiddeld 0,6 procent meer te besteden. Goed nieuws, want hierdoor kan de hand iets meer van de knip. Wel wordt verwacht dat hierdoor ook de impulsaankopen toenemen.

Tips

En omdat die kleinere uitgaven ons armer kunnen maken dan we denken, hier een paar tips om gemakkelijk geld te besparen:

  1. Bereken je vaste lasten per maand en kijk hier eens kritisch naar. Heb je toevallig dubbele abonnementen of gebruik je sommige niet? Weg ermee!
  2. Kijk ook naar alle drankjes, etentjes, kleding en andere kleine aankopen. Geef je meer uit dan gedacht aan kleding of boodschappen? Pin dan een vast bedrag per week of maand en stel vast dat je alleen dát geld daaraan mag besteden.
  3. Woon je samen? Maak goede afspraken over wie wat betaalt.
  4. En dan voordehand liggend, maar wel goed om in je achterhoofd te houden, voordat je je portemonnee (weer) opentrekt: vraag jezelf af of je dit echt nodig hebt…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.