Amarins de Boer
Amarins de Boer Geld & Carrière 14 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Van student naar werknemer, zo doe je dat

Werkgevers zijn niet altijd blij met net-afgestudeerden. Ze overschatten zichzelf en starten met een te hoog zelfvertrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van het recruitmentbureau Robert Half onder 300 Nederlandse managers met een wervingsbevoegdheid. Wat kun je eraan doen om ervoor te zorgen dat jij wél in de smaak valt op de werkvloer?

Het verschil tussen de collegebanken en het werkende leven is groot, vertelt loopbaancoach Priscilla Vreugdenhil. „Tijdens je studie is het vaak duidelijk wat er van je wordt verwacht. In het werkveld is dit niet altijd het geval en daarnaast wordt er ook vaak veel meer van je verwacht. Dat vereist een stukje bewustwording dat je een andere fase ingaat. Vijf dagen per week werken is iets anders dan het studentenleven.”

‘Te veel bezig met die perfecte baan’

Vaak zijn de softskills, zoals persoonlijke en sociale vaardigheden, nog niet goed ontwikkeld als je begint aan je eerste baan, laat het onderzoek zien. Vreugdenhil: „Daarom is het goed om tijdens je studie een bijbaan of vrijwilligerswerk te zoeken die past bij je opleiding. En WO’ers die vanuit hun opleiding geen stage hoeven te lopen, zouden eigenlijk toch voor een stage moeten kiezen. Zo leer je hoe het is om kennis te integreren in de praktijk en heb je meteen een streepje voor op de arbeidsmarkt.”

Volgens Vreugdenhil zijn net-afgestudeerden vaak te veel bezig met het vinden van een perfecte baan, brieven te schrijven en te solliciteren. „Maar eigenlijk is het veel belangrijker om eerst erachter te komen wat jij leuk vindt en welke bedrijfscultuur bij je past.”

Van student naar werknemer, zo doe je dat
Het is goed om tijdens je studie een bijbaan of vrijwilligerswerk te zoeken die past bij je opleiding Foto: Unsplash

‘Schrijf je eigen vacature’

Dat doe je door te bedenken waar je jezelf ziet werken, vertelt Vreugdenhil. „Schrijf voor jezelf een vacaturetekst met taken die je aanspreken. Denk aan de werkzaamheden die je makkelijk oppakte tijdens je studie of stage of welke thema’s jou aanspreken. Zoek een vacature die daarbij past.” Maar zoek niet te lang, benadrukt ze. „Begin gewoon ergens met werken. Want ook al start je met een baan van maar 16 uur die misschien niet eens precies in je eigen vakgebied ligt, iedere ervaring helpt in je eigen persoonlijke ontwikkeling.”

Een positieve eerste werkervaring is zo belangrijk voor de rest van je loopbaan, legt Vreugdenhil uit. „Als je eerste baan een baan is waar je jezelf onvoldoende kunt ontwikkelen of waar je niet de mogelijkheid krijgt om veel te leren, kan je zelfvertrouwen een behoorlijke knauw krijgen.”

‘Leg de lat niet te hoog’

„Sta open voor kritiek, stel jezelf lerend op en accepteer dat je weer leerling bent. Zorg dat je een mentor of coach hebt op de werkvloer, waar je mee kunt sparren. Over hoe de functie je vergaat, maar ook zodat je op die manier iemand hebt waar je tegen kunt zeggen waar je tegenaan loopt. En leg de lat voor jezelf niet te hoog. Zie je eerste baan als een baan waar je jezelf verder kunt ontwikkelen. De eerste baan hoeft niet meteen de baan der banen te zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.