Els Anker
Els Anker Nieuws 14 okt 2017 / 10:02 uur

Nederland neemt afscheid van Van der Laan

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan wordt zaterdag begraven. Voorafgaand aan de besloten uitvaart vindt om 13.00 uur in het Koninklijk Concertgebouw een herdenkingsdienst plaats voor genodigden.

Ruim duizend familieleden, vrienden, collega’s en andere relaties zijn zaterdagmiddag bij de herdenkingsdienst. Tijdens de bijeenkomst in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam spreken familie en vrienden, onder wie minister-president Mark Rutte en historicus Geert Mak.

Halfstok

Verder zijn er optredens van Wende Snijders, enkele leden van het Koninklijk Concertgebouworkest, Trio Bier en Acda en De Munnik, maakte de woordvoerder van Van der Laan bekend.

In het hele land hangen zaterdag de vlaggen halfstok op de hoofdgebouwen van de rijksoverheid. Verder luiden de gemeentelijke klokken van de torens in de hoofdstad om 12.50 uur en worden de politie- en brandweervoertuigen van rouwlintjes voorzien.

Geliefd

De grafkist van Van der Laan is bijzonder door het gebruikte eikenhout: dat is afkomstig uit het Vondelpark. Aan het hoofd- en voeteneinde zijn drie Amsterdamse kruizen opgelegd in eikenhout.

Van der Laan stierf vorige week op 62-jarige leeftijd aan longkanker. De burgemeester werkte nadat bekend werd dat hij ongeneeslijk ziek was, nog acht maanden door. Tot half september, toen hij in een brief aan alle Amsterdammers vertelde dat hij zijn taken had neergelegd. De Amsterdamse burgemeester was altijd al geliefd, maar zijn populariteit steeg tot een ongekende hoogte nadat zijn ziekte openbaar werd.

Het overlijden van Eberhard van der Laan heeft tot een stroom aan reacties geleid. In het online condoleanceregister betuigen duizenden mensen hun medeleven. Ze wensen de nabestaanden van de burgemeester sterkte en hij wordt bedankt voor zijn verdiensten.

https://twitter.com/Cecilevdgrift/status/918767135110893569

‘Eberen’

‘Wat was je een prachtig mens. Wat had je een mooie visie en wat was je zacht en menselijk. Het gemis en de leegte die je achterlaat zal groot zijn’, aldus Marjolein. Daar is Jaap het mee eens: ‘Een waar voorbeeld voor ons allen: duidelijk en, waar mogelijk, gericht op draagvlak. Zo zou de wereld moeten zijn.’

Nathan wenst de familie van Van der Laan sterkte toe en grijpt het moment aan om de overleden burgemeester te eren met een nieuw woord. ‘Laten we hopen dat ‘eberen’ – iets liefs doen voor de stad – een werkwoord wordt.’

Na de begrafenis worden de condoleances overhandigd aan de familie van Van der Laan.

OV

Op het moment dat de uitvaart begint, staat het Amsterdamse openbaar vervoer een minuut stil. Het eerbetoon voor de burgemeester is een initiatief van vervoerbedrijf GVB. Ook vervoerder EBS doet mee.

Bij de ambtswoning is een plek ingericht waar mensen bloemen kunnen achterlaten. Ook mogen bloemen worden neergelegd bij het stadhuis.

Bloemen bij de ambtswoning van Eberhard van der Laan. Foto: ANP | Lex van Lieshout
Bloemen bij de ambtswoning van Eberhard van der Laan. Foto: ANP | Lex van Lieshout

Bloemenzee

Vrijdag kon het publiek al afscheid nemen van de burgemeester. Duizenden mensen liepen in het Concertgebouw langs zijn met een bloemenzee omringde kist om hem een laatste groet te brengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederland neemt afscheid van Van der Laan
Sluiten