Merel Driessen
Merel Driessen Geld & Carrière 26 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Zo belangrijk zijn goede collega’s voor geluk

Natuurlijk is het fijn om in ieder geval één lunchmaatje te hebben op je werk. Of niet alleen te hoeven zitten tijdens de vrijdagmiddagborrel. Maar wist je dat goede collega’s ook écht belangrijk zijn voor je geluk?

Gelukkig zijn op werk

„Een van de manieren om onszelf gelukkiger en productiever te voelen op werk, is om bevriend te worden met je collega’s en zelfs je baas”, aldus Annie Mckee tegen Business Insider. Annie Mckee schreef het boek How To Be Happy At Work. Hierin vertelt ze hoe je weer met een goed gevoel naar je werk gaat en er gelukkig van wordt.

Dat doet ze aan de hand van drie aspecten. Mensen moeten weer een doel voor ogen moeten krijgen en het gevoel hebben dat ze aan iets groots meewerken. Ook moeten zij weer een persoonlijke visie op hun werk krijgen en een gevoel van hoop creëren. Als laatst zijn het vriendschappen die ervoor zorgen dat je weer zin krijgt om aan je werkdag te beginnen.

Samenwerken

Mckee vindt het onacceptabel als je niet gelukkig bent op je werk, omdat we een groot deel van onze dag er aan besteden. Door goed bevriend te worden met je collega’s, krijg je het gevoel alsof je weer onderdeel uitmaakt van het bedrijf, de organisatie of instantie. Vrienden maken op je werk is zeker niet moeilijker dan daarbuiten. Jij en je collega’s werken namelijk allemaal samen aan iets waar je om geeft.

„Maar raak niet té intiem met je collega’s”, waarschuwt Mckee. Wanneer je alles met elkaar deelt en alle geheimen van elkaar weet, kan het zijn dat je mening over de werkprestaties van je collega’s gaat veranderen. Je durft het bijvoorbeeld niet meer te zeggen als een collega eigenlijk niet goed zijn werk meer doet. Volgens Mckee kun je op dat moment geen goede besluiten meer maken met of voor die collega. Aan de andere kant vorm je ook geen goede mening over je collega’s als je ze totaal niet kent. Het is een kunst om er precies tussen in te zitten.

Vertrouwen

Verder stelt ze dat het belangrijk is om erachter te komen wie van je collega’s je kan vertrouwen. Het is natuurlijk niet altijd nodig om je hele levensverhaal te vertellen aan al je collega’s. Dat kan misschien wel tegen je worden gebruikt. Probeer in te schatten welke collega’s je kan vertrouwen en bepaal dan wat je hem/haar wel of niet vertelt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.