Amarins de Boer
Amarins de Boer Geld & Carrière 14 sep 2017
Leestijd: 1 minuut

Een pak werkt beter dan een trainingsbroek

Misschien ken je de slogan dress for success wel. Nou, dat is dus meer dan een cheesy quote, want uit recente onderzoeken is gebleken dat kleding meer bepaalt dan je misschien denkt.

De manier waarop mensen naar jou kijken, hoe zelfverzekerd jij je voelt en zelfs hoe abstract je denkt op je werk; het heeft allemaal invloed op de kledingkeuze die jij ’s ochtends vroeg maakt.

Trainingsbroek

In een van de onderzoeken moesten 128 mannen tussen de 18 en de 32 jaar in een rollenspel onderhandelen over de koop en verkoop van bepaalde producten. Een groep kwam in een trainingsbroek en shirt en een groep kwam in pak.

Alle mannen hadden een verschillende achtergrond en inkomensniveau. Uit het onderzoek bleek dat de mensen in joggingsbroek een winst behaalden van 830.000 dollar. De groep die hetzelfde werk deed, maar dan met een pak aan, behaalde een winst van 2,8 miljoen dollar.

Mensen durfden eerder ‘nee’ te zeggen tegen minder goed geklede mensen. Nette kleding verhoogt het respect, zo verklaarden de onderzoekers.

Waarom kleding bepaalt hoe succesvol je bent
Bron: Unsplash

Wonderen

„Mensen die nette kleding dragen, voelen zich krachtiger”, zegt onderzoeker Micheal L. Slepian tegen The Wall Street Journal. „Zeker in een werkomgeving waar het normaal is dat je casual gekleed komt, heeft het dragen van een pak of blazer een groter effect. Daarnaast doet het wonderen voor je productiviteit.”

Dat geldt dus niet alleen voor een leidinggevende of baas. Morgen maar in pak of colbertje naar je werk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.