Merel Driessen
Merel Driessen Geld & Carrière 27 sep 2017
Leestijd: 4 minuten

Netwerken tijdens je studie: zo doe je dat

Je studietijd is waarschijnlijk de tijd van je leven waarin je de meeste nieuwe mensen leert kennen. Niet alleen door je opleiding, maar ook door de feestjes waar je komt en de vereniging waar je misschien wel lid van bent. Nieuwe vrienden krijgen is niet alleen leuk, maar ook handig. Je bouwt namelijk een netwerk op. Metro geeft je tips hoe je nog meer uit je netwerk kan halen.

Praat met docenten

Tussen docenten op de middelbare school en je hbo- of wo opleiding zit een groot verschil. Wanneer je gaat studeren, krijg je namelijk les van mensen die uit het vakgebied komen. Ze hebben het werk gedaan wat jij nou juist zo leuk vindt, of de studie gedaan die jij heel interessant vindt.

Leg daarom contact met je docenten. Vertel ze wat je zo interessant aan het vak vindt en wat je er mee wilt doen later. Maar stel ze ook vragen. Docenten doen niets liever dan vertellen over het vak wat ze geven. Ze zullen je interesse op prijs stellen en je een hoop extra informatie geven. Daarnaast hebben je docenten waarschijnlijk contacten in het vakgebied die jou nog verder op weg kunnen helpen. Zorg er voor dat je ook nog na je studie contact blijft houden met de docenten waar je het meest aan had.

Zoek afgestudeerden op

Je docenten kunnen je natuurlijk alles over je opleiding vertellen, maar de mensen die net zijn afgestudeerd weten het meest over het werkveld. Er zijn inmiddels veel studies waarbinnen het werkveld de afgelopen jaren ongelofelijk is veranderd. De docenten die al 20 jaar les geven op jouw opleiding, weten daar minder van af dan de mensen die pas net begonnen zijn met werken.

Zoek dus de mensen op die net klaar zijn met de opleiding waar jij nog mee bezig bent. Zij hebben een realistisch beeld van waar je het best kan werken en hoe je dat aanpakt. Focus je vooral op de mensen die dat werk doen dat jij ook wil doen. Misschien hebben ze wat handige telefoonnummers voor je of kunnen ze je alvast een stageplek aanbieden!

Haal alles uit je stages en bijbaantjes

Grote kans dat je tijdens je studie op een gegeven moment verplicht bent om stage te lopen. Bedenk je tijdens je stage dat het niet alleen de studiepunten zijn waarvoor je het doet. Je kan er namelijk veel meer uit halen. Ondanks dat je je helemaal uit de naad werkt om jezelf te bewijzen en nog geen 10 euro op een dag verdient, ontmoet je ook een hoop mensen die dat werk doen wat jij ook wilt doen. Houd goed contact met deze mensen want misschien bieden ze je wel een baan aan.

Niet alleen je stages zorgen voor goede contacten in het werkveld, ook je bijbaantje is erg nuttig. Je bijbaantje gebruik je vaak puur en alleen om wat extra geld te verdienen, maar onthoud dat ook hier mensen lopen die handig kunnen zijn voor later. Misschien zit die assistent-filiaalmanager straks wel in het bestuur van het bedrijf. Houd contact met ze, ook als je weg gaat bij het bedrijf. Je weet nooit waar je oud-collega’s handig voor zijn!

Stuur je rolmodel een e-mail

Bijna iedereen heeft wel een rolmodel tijdens zijn/haar studie. Het is sowieso handig om altijd iemand voor ogen te hebben wie een grote inspiratie voor je is. Maar houd het daar niet bij. Zoek ze juist op.

Probeer er achter te komen wat het e-mailadres van jouw rolmodel is en leg contact met ze. Natuurlijk is het eng en spannend om een mail te sturen naar iemand die je niet kent en die ook nog eens een grote inspiratie voor je is. Maar vaak vinden deze mensen het juist leuk om te horen dat ze een voorbeeld voor je zijn. Vraag ze om tips hoe je op de plek komt waar zij nu zitten. Ze vinden het vast niet erg om een student te helpen.

Kijk ook in je eigen omgeving

Wanneer je gaat studeren en op kamers gaat wonen, kan het zijn dat het contact met je familie en vrienden van de middelbare school wat minder wordt. Voor je gevoel is het misschien zo dat zij zogenaamd geen handige netwerkconnecties zijn. Maar kijk dan nog eens goed naar je oude omgeving, want ze kunnen je alsnog goed op weg helpen.

Ondanks dat zij misschien niet dezelfde interesses meer hebben of niets hebben met de opleiding die je doet, kunnen ze je nog wel veel steun bieden. Vertel het aan je familie en vrienden wanneer je even niet meer weet wat je nou wilt doen. Zij kennen je het langst en kunnen je dat duwtje in de goede richting geven. En misschien kennen ze zelf wel weer mensen die je verder op weg helpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.