Good vibes

25 jaar einde Koude Oorlog: de beste protestsongs

George Bush en Michail Gorbatsjov op 19 november 1990 / Albumhoes 'Heroes' van David Bowie

Foto van 'Alrik de Jong'

19 NOV 2015

Waar het op dit moment ‘oorlog’ is in Parijs, werden in diezelfde ‘stad van de liefde’ op 19 november 1990, precies 25 jaar geleden, de CFE (Conventional Forces in Europe)-akkoorden ondertekend. Dit ontwapeningsverdrag tussen de NAVO en het Warschaupact wordt gezien als het officiële einde van de Koude Oorlog.

De Koude Oorlog ontstond na de Tweede Wereldoorlog en is het best te omschrijven als een periode van gewapende vrede tussen de wereld van het communisme en de wereld van het kapitalisme. Kortweg: de communisten stonden onder leiding van de Sovjet-Unie of waren verbonden met China, de kapitalisten stonden onder leiding van de Verenigde Staten. De term ‘Cold War’ werd bedacht door schrijver George Orwell, in een essay waarin hij waarschuwde voor een nieuwe wereldorde van totalitaire staten.

De oorlog, waarin beide partijen dreigden met allesvernietigende atoombommen en waterstofbommen, werd getekend door onder meer het IJzeren Gordijn (met de Berlijnse Muur als bekendste symbool), het ontstaan van de NAVO en het Warschaupact, de Vietnamoorlog, de scheiding tussen Noord-Korea en Zuid-Korea, de Cubacrisis en diverse volksopstanden.

Waar nu artiesten als Coldplay en Adele met hun muziek een vuist maken tegen terrorisme, was de Koude Oorlog decennia terug de voedselbron voor protestsongs. Grootheden als David Bowie, The Beatles, Bob Dylan en Queen maakten prachtige nummers over de grauwe tijd. Een compilatie van de 'beste' protestsongs uit die periode, die tegenwoordig weer behoorlijk actueel zijn.

The Beatles - Back in the U.S.S.R.

Terwijl The Beatles in hun laatste dagen als band onderling zelf ook een ‘koude oorlog’ voerden, schreven ze een van hun beste albums; The Beatles (1968), beter bekend als The White Album. Het openingsnummer, Back in the U.S.S.R., gaat over een man uit de Sovjet-Unie die weer terug is zijn eigen land na een vlucht uit Miami. Het nummer geeft een tegenovergesteld beeld van de eenzijdige berichtgeving van westerse media in die tijd.

Nena - 99 Luftballons

Dit nummer beschrijft de paranoia in de jaren 80 tijdens de Koude Oorlog. Het nummer vindt zijn oorsprong in 1982 tijdens een concert van The Rolling Stones in West-Berlijn, waar witte ballonnen werden opgelaten. Carlo Karges, gitarist en tekstschrijver van Nena, vraagt zich af hoe soldaten aan de andere kant van de muur reageren op de ballonnen, die er hoog in de lucht misschien wel als een vliegtuig uitzien. De overpeinzing van Karges: iets onschuldigs als een tros ballonnen kan al een catastrofale (atoom)oorlog veroorzaken.

Billy Joel - We Didn't Start the Fire

Billy Joel beschrijft in dit liedje meer dan honderd gebeurtenissen die plaatsvonden tussen zijn geboortejaar (1949) en de release van het nummer (1989, net voor de val van de muur), zo ongeveer de periode van de Koude Oorlog.

Joel heeft het onder meer over de waterstofbom, de oorlog tussen Noord-Korea en Zuid-Korea, Stalin, het Watergateschandaal en de Russische invasie in Afghanistan. Hij laat het oordeel vooral aan de luisteraar.

Bob Dylan - A Hard Rain's a-Gonna Fall

Ook Bob Dylan, de koning van de protestsongs, deed uiteraard een duit in het zakje. In A Hard Rain's a-Gonna Fall zingt Dylan volgens kenners metaforisch over de nucleaire ramp die als een het zwaard van Damocles boven de aarde hangt.

Interpreteer zelf: 'No, it's not atomic rain, it's just a hard rain. It isn't the fallout rain. I mean some sort of end that's just gotta happen ... In the last verse, when I say, 'the pellets of poison are flooding the waters', that means all the lies that people get told on their radios and in their newspapers...'

U2 - Bullet in The Blue Sky

Bullet in The Blue Sky is een van de meest politiek geladen nummers van U2. Het gaat over de inhumane militaire invasie van de Verenigde Staten tijdens de communistisch getinte burgeroorlog van El Salvador.

Iron Maiden - 2 Minutes To Midnight

Dit nummer verwijst naar de Doomsday Clock, de symbolische klok van het tijdschrift Bulletin of the Atomic Scientists die aftelde naar de wereldwijde nucleaire catastrofe. Volgens tekstschrijver Bruce Dickinson beschrijft het nummer de ‘romantiek’ van oorlog in het algemeen en dus niet alleen van alleen de Koude Oorlog.

David Bowie - Heroes

David Bowie ging in 1975 in Berlijn wonen en dat gaf hem, met de Koude Oorlog als decor, een overvloed aan inspiratie. In 1977 kwam Heroes uit, een album dat gezien kan worden als de reflectie van de kijk van Bowie op de Koude Oorlog, en dan met name toegespitst op het in tweeën gesplitste Berlijn.

De studio waar Bowie het album, waarop ook het gelijknamige nummer Heroes te horen is, opnam, bevond zich op 500 meter van de Berlijnse Muur, waardoor hij constant in de gaten werd gehouden. Hierboven het hele album, geen straf om naar te luisteren.

Queen - Hammer to Fall

Duidelijk: 'Hammer' staat voor de hamer en de sikkel in de vlag van de Sovjet-Unie.

Interpreteer verder zelf: 'For we who grew up tall and proud / In the shadow of the mushroom cloud / Convinced our voices can't be heard / We just wanna scream it louder and louder and louder / What the hell we fighting for / Just surrender and it won't hurt at all / You've just got time to say your prayers / While you're waiting for the Hammer to Fall'

Klein Orkest - Over de Muur

In de jaren 80 waren er in Nederland de nodige ‘Ban de Bom’-demonstraties. Het lijflied voor de zachtaardige demonstranten, waaronder vast ook jouw vader en moeder, is natuurlijk Over de Muur van Klein Orkest. Het nummer bekritiseert zowel het Oostblok als het Westen.

Ozzy Osbourne - Crazy Train

Nauwelijks voor te stellen, maar ooit was de tegenwoordig in een chronische high verkerende Ozzy Osbourne een zeer verdienstelijk muzikant. Eentje die zo af en toe zelfs een protestsong schreef. In Crazy Train zingt hij over de oneerlijkheid van de Koude oorlog. ‘Erfgenamen van de Koude Oorlog, dat zijn we geworden. Problemen geërfd, geestelijk afgestompt’, aldus Osbourne.

Pink Floyd - The Fletcher Memorial Home

Pink Floyd heeft een arsenaal aan nummers over de Koude Oorlog gemaakt. The Fletcher Memorial Home is niet de bekendste, maar tekstueel wel een van de meest zeggende. In het nummer schrijft Roger Waters zijn frustraties over de leiders die op zijn gestaan na de Tweede Wereldoorlog van zich af.

Zo veegt hij de vloer aan met onder anderen Ronald Reagan, Alexander Haig, Menachem Begin, Margaret Thatcher, Ian Paisley,Leonid Brezhnev, Joseph McCarthy en Richard Nixon. ‘Groot uitgevallen zuigelingen’ noemt hij ze.

Europe - Final Countdown

Wie aan de jaren 80 denkt, neuriet Final Countdown van Europe. Niet wetende dat het nummer over de symbolische klok van de koude Oorlog gaat. Is dus wel zo.

John Lennon - Imagine

Behoeft geen uitleg.

Uiteraard zijn er veel meer goede nummers over de Koude Oorlog geschreven. Welk nummer ontbreekt er volgens jou?


Deze Homecoming Dance met Marvel-thema maakt je dag hélemaal goed

Videostill YouTube ThePac Walden Grove

Foto van 'Daisy Heyer'

14 SEP 2019

Ook in Amerika zijn na de summer break de scholen weer begonnen. Eén van de scholen waar de rest van de wereld altijd halsreikend naar uitkijkt tot ze weer beginnen is de Walden Grove High School in Arizona. Daar is de homecoming-dans namelijk ieder jaar weer een spektakel om naar te kijken! 

Walden Grove High School is de op één na grootste middelbare school in Sahuarita, Arizona en opende in 2011 pas haar deuren. Op de school zit een behoorlijk groot dansgezelschap, The PAC Dance Team, die tot vijf keer toe staatskampioen zijn geworden met hun dansoptredens.

Als wij de Homecoming-dance van dit jaar - met tot in de puntjes verzorgd Marvel-thema - zien, begrijpen we dat wel. Wat is dit tof!


NK Politiehonden vol suspense, brokjes en pakmannen

Pakman en hond in actie / Peter Verrijdt van Verrijdtfotografie.

Foto van 'Iris Hermans'

6 SEP 2019

Rudy heeft het trainen van politiehonden in zijn bloed zitten. ,,De Nederlandse zijn de beste ter wereld, eentje van mij zat bij de Navy Seals.” Vrijdag start het NK.

Rocco en Rudy

Zijn huidige heet Rocco, net zoals de vorige, en twee ervoor. Het bekt gewoon lekker, ,,ik houd van een naam waar druk op kan worden gezet.” Rudy van den Elzen traint niet alleen politiehonden, hij is ook voorzitter van de NK-commissie van de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging, de landelijke organisatie die is opgericht in 1907 en ruim 5000 actieve leden telt. Vandaag en morgen is het moment suprême waar de baasjes en hun honden het tegen elkaar opnemen tijdens het Nederlands Kampioenschap.


Social media gaat los op nieuwe kattenchallenge

Social media gaan los op nieuwe kattenchallenge

/ Pexels

Foto van 'Metro'

31 AUG 2019

Een internethype mag het gerust wel genoemd worden. Het filmpje dat tiener Jade Taylor-Ryan maakte gaat al enige dagen rond op social media. De hoofdrolspeler? Haar rode kat.

Dansmoves


Homoseksuele pinguïns adopteren ei

Homoseksuele pinguïns adopteren ei

Illustratie van pinguïnjong / Pexels

Foto van 'Metro'

16 AUG 2019

Twee homoseksuele pinguïns zijn hard op weg wereldnieuws te worden met hun zoektocht naar een jong. Onlangs adopteerde het stel uit de Berlin Zoo een ei dat door een andere pinguïn was achtergelaten. Sindsdien wordt er goed gezorgd voor hun toekomstige kleintje.

Vissen en stenen

Skipper en Ping, zoals de pinguïns heten, zijn volgens Berlin Zoo woordvoerder Maximalian Jäger al tijden op zoek naar een kleintje van hunzelf. Eerder probeerden ze al „vissen en stenen uit te broeden", schrijft de Berliner-Zeitung


'Strafzaak Hongarije kan nog wel jaren duren'

Symboolfoto voor gerechtigheid / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 AUG 2019

Hongaarse advocaat werpt een licht op de Hollandse drugszaak. „Drugsdelicten worden heel zwaar bestraft in Hongarije." Maar geen levenslang, zo verwacht hij.

Zwaar


Bijzondere vluchten luchtmacht voor tv-serie

Bijzondere vluchten luchtmacht voor tv-serie

Op woensdag en donderdag scheren verschillende toestellen van de Luchtmacht over Nederland voor tv-opnames. Foto: ANP - Remko de Waal

Foto van 'Metro en ANP'

7 AUG 2019

Niet vreemd opkijken als er plotseling gevechtsvliegtuigen overvliegen, van een invasie is geen sprake. De Koninklijke Luchtmacht haalt woensdag en donderdag voor een tv-serie bijzondere manoeuvres uit met diverse vliegtuigen.

Spektakel


Groningen heeft het mooiste station van Nederland

Groningen heeft het mooiste station van Nederland

Het hoofdstation van Groningen is verkozen tot mooiste station van Nederland. Het historische station van Valkenburg werd tweede, op de voet gevolgd door Rotterdam Centraal. Foto: ANP - Remko de Waal

Foto van 'Metro en ANP'

7 AUG 2019

Het hoofdstation van Groningen is verkozen tot mooiste station van Nederland. Het historische station van Valkenburg werd tweede, op de voet gevolgd door Rotterdam Centraal, meldt de NS.

Stemmen

Van de meer dan tienduizend mensen die een stem uitbrachten, koos ruim 33 procent voor Groningen. Op Valkenburg stemde 16 procent van de deelnemers. Rotterdam Centraal kreeg 14 procent van de stemmen. Ook Amsterdam Centraal (11 procent) en Utrecht Centraal (9 procent) dongen mee naar de titel.


90's kids unite: de Tamagotchi is terug!

90's kids unite: de Tamagotchi is terug!

De 2013-versie van de Tamagotchi / ANP

Foto van 'Metro'

14 MEI 2019

Je hoorde er vroeger eigenlijk niet bij als je niet minstens één Tamagotchi had. Of tien. Op dat kleine apparaatje hield je je digitale huisdier in leven (of niet) en we hebben goed nieuws: de Tamagotchi heeft namelijk een comeback gemaakt!

De Japanse producent Bandai heeft het apparaatje nieuw leven ingeblazen voor een nieuwe generatie, schrijft het Amerikaanse Wired. Maar dat betekent niet dat de millennial 'm niet mag hebben, hoor. De nieuwe versie van de bekende gadget heet de Tamagotchi On. Hoewel hij sterk lijkt op het oude design, is hij nu verkrijgbaar in kleur en gelijk ook een stuk duurder.

Trouwen


95-jarige kleermaker nog dagelijks aan het werk

Foto van 'Daisy Heyer'

12 MEI 2019

Werken tot je 67e met een beroep waarbij je je handen moet gebruiken: het wordt in Nederland door velen gezien als een schande. De 95-jarige Elwyn Hughes zou het daarentegen totaal niet erg vinden: de misschien wel oudst werkende man van het Verenigd Koninkrijk is nog iedere dag actief als kleermaker, sinds hij tachtig jaar geleden voor het eerst naald en draad in handen had.

Metro UK interviewde de harde werker, die nog dagelijks uren aan het werk is om jassen, rokjes en nog veel meer te maken voor familie, vrienden en andere ouderen.

Kamer vol met naaispullen


Vrouw (82) vindt na 63 jaar zoeken haar moeder (103)

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

10 MEI 2019

Eileen Mackin groeide als klein meisje op in een weeshuis zonder te weten wie haar ouders waren. Op negentienjarige leeftijd besloot de Ierse te gaan zoeken naar haar ouders. De inmiddels 82-jarige Mackin werd onlangs dan eindelijk herenigd met haar inmiddels 103 jaar oude moeder.

Genealoog

Na decennia zonder succes te hebben rondgekeken besloot Mackin onlangs om het radioprogramma RTE Liveline om hulp te vragen. Daar werd haar oproepje gehoord door een genealoog, iemand die zich bezighoudt met afstammingsonderzoek. Deze bood zijn hulp aan en ze gingen opnieuw op jacht.


Galante walvis brengt in zee gevallen mobiel terug

De 'Russische spion' bleek een hele galante in zijn soort. / Instagram

Foto van 'Daisy Heyer'

7 MEI 2019

Soms heb je van die berichten waar je ultiem vrolijk van wordt: dit is er één van. Een beluga walvis die ongeveer een week geleden werd ontdekt in Noorwegen en waarvan werd gedacht dat hij stiekem een Russische spion is, blijkt namelijk óók heel galant.

De Russische spionnenwalvis ging toen al viral, maar nu nog een keertje. Toen Ina Mansika en haar vriendinnen besloten om naar Hammerfest te gaan om te kijken of ze het beest konden zien zwemmen, was het een schot in de roos. De beluga walvis kwam naar boven om hen te begroeten.

Vergeten jaszak


Wedstrijd Ajax bron van inspiratie voor social media

Wedstrijd Ajax bron van inspiratie voor social media

Van der Sar en Overmars uitten hun blijdschap na de wedstrijd / ANP

Foto van 'Metro'

17 APR 2019

Het hoogtepunt van de wedstrijd Juventus - Ajax is de gelijkmaker van Donny van de Beek. Of toch de kopbal van Matthijs de Ligt, waarmee de Amsterdammers de winst pakten?

Of is het misschien de prachtige buikschuiver van technisch directeur Marc Overmars? Op social media zijn ze er in ieder geval al over uit, Overmars is namelijk het gesprek van de dag.

Glijder


Man vindt na 50 jaar bio familie

Man vindt 50 jaar na adoptie biologische familie

Douglas Nelson (50, linksachter) heeft eindelijk zijn biologische familie gevonden. /KLEWtv

Foto van 'Roos Ravensbergen'

6 APR 2019

Een 50-jarige Amerikaan, Douglas Nelson, werd op zijn vijfde in Alaska geadopteerd. Nadat zijn adoptiemoeder overleed, een paar jaar geleden, begon hij met zoeken naar zijn biologische familie. Afgelopen kerst kreeg de man een dna-test van zijn vriendin, waarmee hij nog steeds dolgelukkig is. Hij heeft namelijk zijn broers en zussen gevonden. En wat het allemaal nog fijner maakt: zij zochten ook naar hem.

Herenigd

Nelson laat aan de lokale zender KLEW weten dat hij al veel mooie cadeaus heeft gekregen van zijn vriendin, maar dat dit cadeau zeker het beste is. Het bedrijf waarvan de test afkomstig is, '23 and Me', bewaart de gegevens en koppelt zo familieleden aan elkaar. Gelukkig voor de man hadden zijn twee zussen ook zo'n test gedaan, waardoor ze elkaar makkelijk konden vinden.


Er komt een derde film van A Christmas Prince!

Yes: 'A Christmas Prince' deel 3 komt uit!

Er komt een derde film van A Christmas Prince! Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

11 MRT 2019

Het gezegde 'geduld loont' is in dit geval voor alle fans van 'A Christmas Prince' zeker op zijn plaats. Er komt namelijk een derde deel van de kerstfilm! Dat maakte Netflix maandag bekend op Twitter.

We verwachten een nieuwe aanwinst voor de familie. „Baby makes three", staat er geschreven op post die Netflix deelt. De titel van de film luidt: „A Christmas Prince: The Royal Baby."


Zwerfhond beklimt als eerste hond Himalaya-bergtop

Zwerfhond beklimt als eerste hond Himalaya-bergtop

Meru met het team / Outside Online - Don Wargowsky

Foto van 'Metro'

7 MRT 2019

Kan jouw hond op commando zitten en piest 'ie niet binnen op het kleed? Knap hoor. Maar een Nepalese zwerfhond heeft een veel grotere prestatie neergezet. Als eerste hond heeft ze namelijk een 7000 meter hoge bergtop van de Himalaya beklommen.

Niet zonder slag of stoot

Hè hoe dan, vraag je je misschien af. Ze sloot zich spontaan aan bij een groepje bergbeklimmers en trippelde vrolijk achter ze aan, terwijl zij zich steeds verder de Himalaya op worstelden. De hond, Mera genaamd, is waarschijnlijk de eerste hond ooit die zonder enige vorm van support de bergtop, die Baruntse heet, heeft beklommen.


Vrouw leest kleine letters en wint 10.000 dollar

Vrouw leest kleine letters en wint 10.000 dollar

Foto ter illustratie/Colourbox

Foto van 'Metro'

6 MRT 2019

Wees even eerlijk: kleine letters lezen, doe je hoogstwaarschijnlijk nooit. Toch loont het: Donelan Andrews, een lerares uit de Amerikaanse staat Georgia, won 10.000 dollar voor het goed doorspitten van de kleine letters.

Geheime prijsvraag

De reisverzekeraar Squaremouth had een geheime prijsvraag verstopt in de kleine letters. Alle nieuwe klanten van de verzekeraar maakten kans op de prijs. De eerste klant die een e-mail zou sturen naar een speciaal adres, ontving een bedrag van 10.000 dollar, aldus Amerikaanse nieuwsmedia.


Waarom is de dollar een $ en de pond een £?

Foto van 'Casper van der Veen'

25 FEB 2019

We kennen de tekens van de Amerikaanse dollar en het Britse pond allemaal wel van tv, het nieuws of vakantie. Maar waar komen die $- en £-symbolen eigenlijk vandaan? En hoe zit het met ons eigen euroteken?

De Amerikaanse dollar, vaak te zien in de ogen van geldzuchtige cartoonschurken, wordt met een ‘d’ geschreven, maar het teken is een ‘s’ met een streep erdoor. Over hoe dat $-symbool ontstaan is, bestaan verschillende theorieën. Voor het meest beschreven verhaal moeten we niet naar de Verenigde Staten, maar naar de Straat van Gibraltar – een nauwe zeepassage tussen Spanje en Marokko die de Middellandse Zee met de Atlantische Oceaan verbindt.

In de Oudheid werd deze doorgang aangeduid met ‘de Zuilen van Hercules’, omdat die mythische heros twee zuilen langs de waterweg zou hebben opgericht. Op deze pilaren zou ‘Non Plus Ultra’ geschreven zijn, Latijn voor ‘niet verder’. Dit omdat hier de bekende wereld ophield en de Atlantische Oceaan begon. In die oceaan lag volgens de oude Grieken het mythische rijk Atlantis, vroege ontdekkingsreizigers vreesden de aarde te zullen afvallen als zij die wereldzee afvoeren.


De serie bestaat nu vijftig jaar. Foto: ANP
Likeability of5

5x dít herinneren we ons nog goed van Pippi Langkous

De serie bestaat nu vijftig jaar. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

8 FEB 2019

Dapperder dan Pippi Langkous kon je het vijftig jaar (!) geleden op de buis niet krijgen. Nu de serie officieel een halve eeuw oud is, blikken we voor de gelegenheid even terug op vijf zaken die ons allemaal zijn bijgebleven van de populaire tv-show.

1. Drie maal drie is...

Natúúrlijk geen 9. Even serieus: wie kan dit liedje niet dromen?


lol
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of5

Jongetje (11) wordt wereldster met ouderwets haken

Jonah is wereldberoemd met zijn haakwerkjes. / Instagram @jonahhands

Foto van 'Daisy Heyer'

6 FEB 2019

Spelen op de iPad? De meeste kinderen vinden dat helemaal het einde, maar de 11-jarige Jonah Larson heeft al tijden wel iets beters te doen met zijn vrije kindertijd.

Larson leerde zichzelf op 5-jarige leeftijd om te haken door YouTube-video's te bekijken. Zes jaar later wordt bij omschreven als het 'Haakwonderkind'. Hij heeft zelfs zijn eigen zaak vol haakwaren, die hij Jonah's Hands noemde; gebaseerd op zijn huis in La Crosse in het Amerikaanse Wisconsin.

Ster op social


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar