Metro
Metro Binnenland 21 okt 2020 / 16:39 uur

Ondoenlijk: heel veel traditionele Sinterklaasintochten afgelast

De sinterklaasintochten zijn in veel gemeenten afgelast. Het coronavirus en de aangescherpte maatregelen maken het organiseren van een veilige intocht met publiek voor de meeste organisaties onmogelijk.

Dat blijkt uit een inventarisatie van het ANP. Een aantal gemeenten organiseert een alternatieve intocht.

In Groningen, Heerenveen en Zwolle tot Hengelo, Deventer en Maastricht gaan de traditionele intochten zoals die al jaren worden georganiseerd, dit jaar niet door. Eerder werd al bekend dat in bijna heel Limburg intochten niet zijn toegestaan.

Van veel gemeenten lees je berichten als deze op sociale media:

Alternatieven voor Sinterklaasintochten

Veel gemeenten zoeken wel naar alternatieve manieren om het kinderfeest alsnog te vieren. Zo schaalt Hilversum het al aangepaste plan voor de intocht nog verder af en exposeert in het plaatselijke museum de slaapkamer van de Sint. In de bioscoop draait een sinterklaasfilm. Ook Leiden en Den Bosch maken een sinterklaasverhaal dat online en lokaal uitgezonden wordt.

Een aantal gemeenten waaronder Almelo en Krimpen aan den IJssel organiseren wel een intocht, maar zonder publiek. Beide intochten worden gefilmd en op de oorspronkelijke datum van de intocht lokaal en online uitgezonden, zo melden lokale media. In Arnhem wordt er wel langs de hele kade gevaren, maar daar gaan Sint en zijn pieten niet aan wal.

Goedheiligman en de hoofdstad

De Amsterdamse intocht van Sinterklaas bij het Zeeburgereiland werd eind september al afgelast. Toch willen de organisatoren de komst van de goedheiligman naar de stad niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op 15 november wordt er een live-tv-verslag gemaakt van de Sint vanaf een vooralsnog onbekende locatie. Ook pakt de organisatie vanaf 9 november uit met een grote sinterklaas-campagne en tot en met 5 december worden er in de stad allerlei activiteiten rondom het sinterklaasfeest georganiseerd.

Landelijke tv-intocht op geheime locatie

De landelijke intocht op zaterdag 14 november gaat vooralsnog door vanaf een geheime locatie en wordt live uitgezonden door de NTR op NPO3. „Het Sinterklaasjournaal volgt – dat kunnen we wel zeggen – de belevenissen van Sinterklaas en zijn pieten op weg naar Nederland én in aanloop naar pakjesavond”, aldus de NTR in een verklaring. Het journaal is van maandag 9 november tot en met zaterdag 5 december om 18.00 uur op NPO3 te zien.

Lees ook: Freddy met de billen bloot in z’n koelkast (en vriezer vol UFO’s)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ondoenlijk: heel veel traditionele Sinterklaasintochten afgelast
Sluiten