Culy.nl
Culy.nl Eten & drinken 22 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Wat eten we vandaag? Crisis-proof aardappelrisotto uit de voorraadkast

Het is misschien wel de romigste risotto die je ooit hebt geproefd, deze aardappelrisotto. Het klinkt misschien een beetje gek (en als een overload aan koolhydraten), maar het werkt écht. Bovendien is dit een geheel crisis-proof gerecht dat je met ingrediënten uit je voorraadkast maakt.

Door: Nancy van Batenburg van Culy.nl.

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 800 gram iets kruimige aardappels, geschild en in blokjes van 1 cm
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijngesnipperd
  • 300 gram risottorijst
  • 200 ml witte wijn
  • 50 gram ongezouten boter
  • 80 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • Een snufje geraspte nootmuskaat
  • Olijfolie
  • Zout

Het is wel belangrijk dat je de aardappels in héle kleine blokjes snijdt van 1 bij 1 cm. Dat eet lekker, want de blokjes smelten weg in je mond tijdens het eten. Deze aardappelrisotto is stiekem ook heel lekker met een handje verkruimelde aardappelchips eroverheen, voor de crunch.

Wat eten we vandaag?Crisis-proof aardappelrisotto uit de voorraadkast
Foto: Nancy van Batenburg van Culy.nl

Aardappelrisotto maken

Zet een grote pan met een liter water op het vuur en voeg een flinke snuf zout toe. Kook hierin de aardappelblokjes gaar. Ze moeten nét iets te gaar zijn, zodat ze makkelijk wegsmelten in je mond, maar nog wel hun vorm behouden. Houd hiervoor een kooktijd van 15 minuten aan en check.

Schep de aardappelblokjes uit het water en zet ze apart. Bewaar het water en laat het op een heel laag pitje staan: dit is namelijk de bouillon die je aan de risottorijst toevoegt.

Verwarm de olijfolie op laag vuur in een andere ruime pan en laat de ui en knoflook hierin een minuut of 10 heel zachtjes bakken. Voeg een snufje zout toe om de ui meer te laten ‘zweten’. Laat de ui en knoflook niet verkleuren.

Doe de risottorijst erbij en laat kort bakken, tot je ziet dat alle rijstkorrels glazig zijn geworden (lees: eruitzien als glanzende witte kralen). Blus af met de wijn en laat koken tot ‘ie verdampt is.

Voeg dan steeds één voor één grote soeplepels bouillon toe die je helemaal laat opnemen door de rijst. Blijf regelmatig roeren om de rijstkorrels een handje te helpen, zodat ze hun zetmeel loslaten.

Na ongeveer 20 tot 30 minuten proef je de rijst. Is ‘ie gaar en lekker romig? Dan mogen de aardappelblokjes, de boter en de Parmezaanse kaas erbij. Roer door en laat een paar minuten staan met de deksel op de pan.

Serveer de aardappelrisotto met nog wat extra geraspte Parmezaanse kaas en wat geraspte nootmuskaat. En dus eventueel met een handje chips!

Wat eten we vandaag?Crisis-proof aardappelrisotto uit de voorraadkast
Foto: Nancy van Batenburg van Culy.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.