Naomi Defoer
Naomi Defoer Eten & drinken 5 feb 2019 / 09:45 uur

Lepel in de aanslag; het is Wereld Nutelladag!

Op de boterham mét banaan voor een heus ontbijtfeestje, al lepelend uit de pot om de hormonen in bedwang te houden of door de havermout voor net een extra zoetje. Nutella kan elk moment van de dag. Vergeet vooral vandaag niet je mes in de Nutella te hengelen. Het is namelijk Wereld Nutelladag.

Pakje boter

De dag is niet speciaal opgericht, maar ontstaan in 2007 via het internet en social media. Het bruine goedje zelf bestaat al wat langer. Sinds 14 mei 1946 om precies te zijn. De Italiaanse chocolatier Pieter Ferrero, uit de regio Piemonte, bedacht de smeuïge pasta op basis van hazelnoten, suiker en een vleugje cacao. De pasta, genaamd Giandujot,  had in eerste instantie de vorm van een pakje boter en werd in plakken gesneden om op de boterham te leggen.

In 1951 kwam de chocolatier met Supercrema, een smeerbare variant en tevens voorloper van de Nutella. Pas in 1964 wordt Nutella na tal van uitprobeersels dan toch echt geboren uit de handen van de zoon van de chocolatier Michele Ferrero. Het hemelse goedje bestaat nu uit: suiker, palmolie, hazelnoten, melk, cacao, lecithine en vanilline.

Inktpot

Wist je trouwens dat de joekel van een Nutella-pot speciaal zo is ontworpen? Het is van origine een Pelikan-pot, speciaal gebruikt voor inkt. De opening is extra breed zodat je gemakkelijk je mes of lepel erin kan stoppen. De pot is zelfs zonder label nu ook duidelijk te herkennen als Nutella-pot, vergelijkbaar met een Coca Cola flesje.

Nutella is zeer populair. De Hoeveelheid die jaarlijks geproduceerd wordt weegt evenveel als de Empire State Building in Amerika en met het aantal verkochte potte in een jaar kan je acht keer de Chinese Muur bekleden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lepel in de aanslag; het is Wereld Nutelladag!
Sluiten